Răspundem cititorilor: Siropul de ceapă roşie, remediu garantat pentru bolnavii de bronşită
Cornelia L., 40 de ani, Târgu Jiu: „Ce regim alimentar se recomandă în cazul unui bolnav de bronşită? Aştept răspuns şi vă mulţumesc!“
Prof. Constantin Milică: Restricţiile în consumul de alimente încep cu un repaus alimentar absolut, încă de la debutul bolii, folosind, timp de cinci zile, numai lichide calde, respectiv ceaiuri şi sucuri de legume (câte 500 ml pe zi), în care predomină morcovul, varza albă, sfecla roşie şi ţelina. O altă reţetă de sucuri conţine 2-3 morcovi, două-trei mere, o portocală, jumătate de lămâie, o lingură miere de albine şi 150-200 ml de apă. Se mai utilizează un amestec din suc de hrean şi suc de ridichi negre, din care se beau câte două linguri, de patru ori pe zi. După repausul alimentar, se introduc în consumul zilnic cât mai multe legume (salată, varză, morcov, ţelină, sfeclă roşie, pătrunjel, ridiche neagră, tomate, ceapă verde şi usturoi), precum şi suc din fructe proaspete (200-300 g), preparat din mere, gutui, afine, mure, portocale, lămâi, care sunt importante surse de vitamine, săruri minerale şi acizi organici. Adaosul de zeamă de lămâie fluidifică şi elimină sputa. Merită o atenţie deosebită vitaminele, în special C, care influenţează favorabil rezistenţa la infecţii, sporesc capacitatea de apărare a organismului şi de menţinere a stării de sănătate, cu acţiune directă de producere de leucocite în măduva roşie a spinării. Zilnic, se vor bea două-trei căni cu lapte fierbinte, în care se pun câte 50 g miere de albine, iar dimineaţa se bea o cană cu lapte, în care se fierb frunze de pătrunjel şi câteva picături de suc de usturoi, pentru activarea expectoraţiei. În continuare, este indicat un regim lacto-ovo-vegetarian, predominant crudivor, iar două zile pe săptămână se recomandă o cură de fructe proaspete. Cojile de mere nu se aruncă, ci se folosesc la prepararea unui decoct. Înainte de culcare, se bea o cană cu un decoct din trei mere, în care s-a pus o ceapă tăiată felii subţiri şi fierte 20 de minute într-un litru de apă. În fiecare zi se va consuma un sirop preparat din două cepe roşii cu coajă, tăiate felii, care se fierb 10 minute într-un litru de apă cu 100 g zahăr; se strecoară şi se bea întreaga cantitate, fracţionată în mai multe reprize.