Răspundem cititorilor: Sucul de mere are acţiuni benefice în ulcerele gastrice

Data: 24 Aprilie 2010

Clemansa A., jud. Constanţa: "Sub ce forme poate fi utilizat mărul în terapia medicală?"

Prof. Constantin Milică: O sistematizare a multiplelor acţiuni terapeutice relevă marea diversitate a efectelor, directe şi indirecte, ale diverselor preparate din măr în prevenirea şi combaterea multor afecţiuni: - fructe proaspete, cu consum de 500-1.000 g pe zi, repartizate în cinci porţii, prin cure de durată, cu rol în gripe prelungite, catar pulmonar, răceli, tuse, amigdalite, reumatism, gută, litiază urică, insomnii, diaree la copii, astenie şi anemie; - fructele rase, consumate câte două-trei pe zi sau amestecate cu nuci, brânză de vaci şi miere de albine, au efecte în litiaze (biliară şi renală) şi astenie; după o cură de 48 de ore se mănâncă pesmeţi, pâine prăjită şi brânză de vaci; - mere coapte (câte două-trei pe zi) pentru stimularea activităţii creierului prin creşterea conţinutului de fosfor; - mere coapte şi umplute cu unt (margarină), zahăr şi scorţişoară, se servesc calde, având efecte în tratarea diabetului infantil, a constipaţiei şi a intestinelor leneşe; - decoct din fructe proaspete (două-trei mere necurăţate şi tăiate felii) sau din fructe uscate, bine mărunţite (cinci linguri fierte 10 minute într-un litru de apă), din care se beau 3-4 căni pe zi, cu efecte în afecţiuni intestinale, reglarea digestiei, bronşite, reumatism, fluidizarea sângelui şi stimularea funcţiei creierului; - infuzie sau macerat din coji uscate de mere (10 linguri coji la 1,5 litri apă rece); se lasă acoperit timp de 12 ore şi se beau trei căni pe zi, cu efecte în reumatism, gută, oligurie, catar bronşic, tuse, răceli, amigdalite; - suc de mere, consumat în doze de 50 ml de două-trei ori pe zi, în cure de primăvară şi toamnă sau timp de două săptămâni consecutive, cu acţiuni benefice în gastrite, ulcere gastrice, enterocolite, dizenterie, diaree infantilă, astenie, anemie şi insuficienţă renală; - sirop din suc de mere amestecat, în părţi egale, cu zahăr; se fierbe la foc domol, până se ajunge la consistenţă siropoasă şi se consumă câte două linguri înainte de fiecare masă, pentru a combate afecţiunile respiratorii şi litiazele (biliare şi renale); - orezul fiert cu mere curăţate, consumat zilnic câte 250-300 g pentru a preveni infarctul miocardic şi alte afecţiuni cardiovasculare.