Răspundem cititorilor: Sucul de morcov, un excelent expectorant pentru persoanele cu boli pulmonare
Cătălina F., jud. Bihor: "Citesc cu mare interes articolele semnate de prof. Constantin Milică. Aş dori să ştiu în ce afecţiuni recomandă domnia sa tratamentele cu suc de morcov. Vă mulţumesc!"
Prof. Constantin Milică: Morcovul proaspăt, ras sau prelucrat în diferite preparate, inclusiv piure şi salată de iarnă, este absolut necesar în alimentaţie, chiar obligatoriu la copii, fiind un leac excelent în anemii, avitaminoze, tulburări de creştere (rahitism, nanism), iar pentru adulţi în tratarea bolilor hepatobiliare, cardiace, genitale şi respiratorii, inclusiv tuberculoză. La vârstnici ajută la prevenirea îmbătrânirii. În tratamente externe se foloseşte morcov tăiat rondele care se aplică pe faţă având rol revitalizant, tonifiant, revigorant şi de prevenire a ridurilor. Sucul de morcov, stors la mixer, din rădăcini proaspete, este cea mai bogată sursă de vitamine naturale şi săruri minerale. Se consumă suc concentrat sau diluat cu apă (câte 100-300 ml pe zi), de preferat dimineaţa pe stomacul gol, cu efecte excelente în mineralizarea organismului, mărirea imunităţii naturale şi a rezistenţei la infecţii. Este recomandat la persoane anemice, extenuate, obosite, convalescente, bătrâni, femei gravide, sugari cu diaree şi copii cu tulburări de creştere. Luând câte 100 g pe zi timp de trei săptămâni are efecte contra viermilor intestinali, inclusiv teniază. În timpul repausului alimentar, doza zilnică poate creşte la un litru suc, având bune calităţi vindecătoare în tratarea bolilor de piept şi rinichi, în mărirea acuităţii vizuale, în refacerea ficatului după hepatită, ciroză şi ascită şi în mărirea secreţiei biliare. Pentru îmbunătăţirea calităţilor gustative se amestecă cu puţină smântână proaspătă. În amestec cu lapte dulce este un bun expectorat la bolnavii cu afecţiuni pulmonare, astm bronşic, tuberculoză şi voalarea vocii. Amestecând 100 ml suc cu 100 g miere se obţine un remediu excelent cu acţiuni antiseptice, hrănitoare şi cicatrizante în vindecarea rănilor, eczeme uscate sau supurânde, infecţii externe, afecţiuni bucale şi leziuni ale mucoaselor. Se foloseşte sub formă de gargare (de două-trei ori pe zi timp de 3-4 minute) sau se aplică comprese şi badijonări în impetigo şi pe tenuri obosite şi ridate cărora le dă supleţea şi prospeţimea pielii, întârziind apariţia ridurilor. Frecvent se consumă amestecat cu suc de ţelină, sfeclă roşie, pătrunjel rădăcini, lămâie, ridichi, andive, varză. Amestecul dintre 300 ml suc de morcovi şi 180 ml suc de spanac este recomandat pentru a trata hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul şi diferite afecţiuni ale aparatului digestiv (colite, constipaţie, gastrită hiperacidă), pneumonie şi bronşite, diverse afecţiuni cutanate (acnee, eczeme, furunculoză). Sucul se morcov se mai poate amesteca cu miere de albine sau cu felii de lămâie, având proprietăţi reconfortante, diuretice şi vermifuge. Totodată este un excelent remediu contra afecţiunilor de gât şi a pierderilor de energie (se bea câte o cană dimineaţa sau înainte de mese). În tratamente externe, sucul este folosit în loţiuni zilnice pe ten şi gât, dând supleţe şi prospeţime contra ridurilor.