Răspundem cititorilor: Vitaminele A şi E, vitale pentru o vedere bună
Tereza Cozma, Bacău: „Am probleme cu vederea şi aş dori să ştiu câte ceva despre legătura între nutriţie şi vedere“
Prof. Constantin Milică: Pentru a preveni unele afecţiuni care apar la nivel oftalmologic este necesar ca în alimentaţie să nu existe un deficit al vitaminelor A şi E. La nivelul ochilor, vitamina A îmbunătăţeşte acuitatea vizuală şi capacitatea de adaptare la regim de obscuritate. În plus, înlătură tulburările de vedere provocate de retinopatie, cataracte şi glaucom. Dacă există o avitaminoză A (deficit), simptomele se manifestă prin tulburări oculare, respectiv scăderea capacităţii de adaptare vizuală la lumina crepusculară şi la întuneric, însoţită, uneori, de xeroftalmie, fotofobie, leziuni ale stratului conjunctiv, perforarea corneei şi pierderea cristalinului. Ochiul capătă structura unei mase gelatinoase, cu pierderea definitivă a vederii sau orbirea nocturnă. Ca surse vegetale de mare valoare ale acestei vitamine pot fi menţionate unele legume şi fructe. Dintre legume, mai bogate în beta-caroten (vitamina A) sunt: morcovul, spanacul, salata verde, ardeiul gras, pătrunjelul, varza, broccoli, conopida, tomatele, tărâţele şi germenii de grâu, prazul, usturoiul. Fructele bogate în vitamina A sunt: caisele proaspete, pepenele galben, dovleacul, portocalele, nectarinele, mango, bananele, afinele, agrişele, murele, cireşele şi măceşele. În cantităţi mai reduse se află în fasole verde, mazăre verde, sfeclă roşie, gulii, piersici şi coacăze. De remarcat că produsele viu colorate sunt mai bogate în vitamina A. Dintre sursele animale, mai bogate în vitamina A sunt: ficatul, untura de peşte, untul, margarina, frişca, gălbenuşul de ou, lapte şi brânzeturi. S-a constatat că laptele de la vacile care consumă iarbă proaspătă în timpul verii este mai bogat de 10 ori în vitamina A decât laptele de la vacile hrănite cu fân uscat în timpul iernii. Doza zilnică recomandată pentru adulţi este de 800-1.000 de miligrame, iar pentru copii şi adolescenţi este de 300-500 de miligrame. O altă vitamină importantă pentru o vedere bună este vitamina E. În bolile oftalmologice previne apariţia cataractei şi evită pierderea acuităţii vizuale. Insuficienţa de vitamina E poate duce la scăderea acuităţii vizuale, miopie evolutivă, alterarea retinei. Sursele naturale de vitamina E: germeni de cereale, seminţe de floarea soarelui, uleiuri vegetale (de soia, porumb, susan, floarea soarelui), margarină vegetală, ulei de cătină albă, alune, nuci, afine, banane, migdale. Dintre legume (de preferat de culoare verde) sunt indicate: salată verde, spanac, pătrunjel, varză de Bruxelles, mazăre crudă), produse lactate, gălbenuş de ou, ficat şi untură de peşte.