Răspunsuri duhovniceşti: Cinstind-o pe Maica Domnului, cinstim Naşterea Domnului

Un articol de: Anaanastasia Vădana - 08 Decembrie 2011

Părinte, suntem în perioada Postului Crăciunului, perioadă în care se pune foarte mult în valoare Iisus Hristos Pruncul. Cum trebuie să ne raportăm la Maica Domnului în această perioadă?

Apare într-o anumită etapă a vieţii întrebarea: "Nu cumva cinstim pe Mântuitorul mai mult decât pe Maica Domnului? Sau poate chiar invers?", depinde însă de evlavia pe care o avem în mod deosebit faţă de una dintre aceste persoane sfinte.

Adevărul este că Mântuitorului Iisus Hristos, ca persoană a Sfintei Treimi, i se oferă cinste absolută ca lui Dumnezeu, în timp ce Maicii Domnului îi oferim venerarea care i se cuvine ca Mamă a Fiului lui Dumnezeu. Nu cred că se supără Maica Domnului dacă Fiul său este iubit mai mult decât ea şi nici Fiul nu cred că se supără dacă Mama Sa este cinstită cu mare evlavie. În planul lui Dumnezeu, în veşnicie, nu apar aceste sentimente de frustare, de invidie, care sunt specifice slăbiciunii omeneşti efemere.

Cinstirea Fiului lui Dumnezeu este strâns legată de Maica Domnului, pentru că numai prin ea, Mântuitorul S-a întrupat şi S-a făcut om pentru noi. Datorită Domnului Iisus Hristos, Maica Sa a fost ridicată la rangul cuvenit şi cinstită pe măsură.

Cum ar trebui să o cinstim pe Maica Domnului în Postul Crăciunului?

Cinstirea Maicii Domnului în acest post se poate împlini şi desăvârşi pornind de la cunoaşterea, sau mai bine zis reactualizarea evenimentelor legate de viaţa Maicii Domnului, de acceptarea de a deveni mama Fiului lui Dumnezeu, de urmarea şi aplicarea în viaţa noastră a smereniei Maicii Domnului, virtutea cea mai mare pe care a avut-o şi la care se adaugă celelalte: fecioria, curăţia sufletească, ascultarea, tăcerea, rugăciunea neîntreruptă, vrednicia şi hărnicia Maicii Domnului.

Pornind de la cunoaştere, ajungem la creşterea evlaviei faţă de Maica Domnului, la sporirea rugăciunilor închinate acesteia: acatiste, paraclise, Psaltirea Maicii Domnului. Apoi să nu uităm că o parte din colindele de Crăciun sunt închinate şi suferinţei Maicii Domnului, care este alungată de oameni şi primită de animale în ieslea lor.

Cinstind pe Maica Domnului, cinstim Naşterea Pruncului Iisus Hristos, şi invers, căci atunci când vorbim despre aceste persoane sfinte trebuie să luăm în calcul faptul că sunt legate între ele şi nedespărţite, cinstite şi preacinstite împreună.

De ce o cinstim pe Maica Domnului?

Pentru vrednicia pe care a câştigat-o în faţa lui Dumnezeu de a deveni "vas ales" din care S-a născut Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

O cinstim deoarece fiind mama lui Hristos devine şi mama noastră către care îndrăznim în nevoile, greutăţile, bolile şi încercările vieţii noastre şi ştim cu certitudine că rugăciunile noastre nu rămân fără răspuns din partea Maicii Domnului.

Numai cine este părinte - mamă sau tată - poate înţelege dragostea Maicii Domnului faţă de fiii ei de pe pământ. Să o cinstim pe Maica Domnului şi în acest post şi toată viaţa noastră din toată inima noastră, cu toată puterea, arzând candele cu untdelemn la icoana ei, fiind în rugăciune neîntinată cu credinţă şi siguranţa că Domnul nostru Iisus Hristos nu se va supăra dacă o vom cinsti cu toată evlavia noastră şi nici Maica Domnului nu-şi va limita dragostea pentru noi dacă Îl vom iubi mai mult pe Fiul ei.