Recomandări pentru persoanele alergice la ambrozie

Data: 29 August 2024

Suntem în plin sezon al alergiei la ambrozie, o specie de buruiană foarte invazivă, al cărei polen poate declanșa diferite forme de rinită sau conjunctivită, erupții cutanate sau crize moderat-severe de astm în cazul persoanelor predispuse să dezvolte alergii.

Statisticile arată că mai mult de 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. La sfârșitul verii și începutul toamnei, o singură plantă ajunsă la maturitate poate elibera în aer circa 1 miliard de grăuncioare de polen, care pot fi purtate de vânt pe distanțe de până la 3 km. În aceste condiții, este aproape imposibil să se evite expunerea la polenul de ambrozie, dar există modalități prin care această expunere poate fi limitată, pentru a reduce severitatea simp­tomelor, scrie medicul alergolog Bianca Matiș, pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babeş Timişoara.

Astfel, cei predispuși la alergii ar trebui să evite ieșirile în aer liber, să țină ferestrele închise, să-și schimbe hainele, să se spele pe mâini și pe față după fiecare ieșire în aer liber și să nu usuce rufele afară. Mai mult, aceste persoane ar trebui să facă investigații specifice pentru a diagnostica o eventuală alergie la ambrozie. 

Dacă în urma investigațiilor specifice se confirmă diagnosticul de alergie la ambrozie, opțiunile de tratament includ medicația cu antihistaminice, corticosteroizi nazali sau decongestionante, prescrise pentru a ameliora simptomele. O altă opțiune pe care medicul o poate recomanda este imunoterapia, un tratament pe termen lung constând în expunerea treptată a pacientului la alergeni în doze controlate, pentru a-i reduce sensibilitatea la polenul de ambrozie.

În cele mai multe cazuri, steroizii nazali constituie cel mai bun tratament, iar dacă simptomele sunt mai ușoare poate fi suficient un antihistaminic oral. La recomandarea medicului, puteți începe să luați medicamente cu două săptămâni înainte de începerea sezonului de înflorire a ambroziei. (I. N.)