Recunoştinţă pentru lansarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”

Un articol de: Ziarul Lumina - 28 Iunie 2018

În Anul Centenar 2018, s-au împlinit și 80 de ani de la inaugurarea Marii Fresce a Ateneului Român, care descrie pictural, în 25 de scene, istoria poporului român. Cu ocazia acestei aniversări, în sala de concerte a Filarmonicii ­„George Enescu”, a fost organizat, în ziua de 21 mai 2018, începând cu ora 19:00, un eveniment cultural care a constat într-un concert de muzică cultă românească și lansarea unui film documentar despre Marea Frescă.

Evenimentul a debutat cu un concert vocal-simfonic, sub bagheta maestrului Iosif Prunner, susținut de Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu”.

În a doua parte a evenimentului, a fost lansat filmul documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”, realizat de TRINITAS TV, în colaborare cu Primăria Capitalei prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT). Opera monumentală a artistului Costin Petrescu constituie cea mai amplă reprezentare plastică în frescă a istoriei naționale. Încă din 1888, anul deschiderii Ateneului Român, s-a pus problema unei ­picturi monumentale realizate pe peretele circular al Sălii Mari, care urma să cuprindă scene impor­tante din istoria poporului român. Astfel, la deschiderea sălii mari de conferinţe a Ateneului Român, din data de 19 martie 1889, publicul a putut să vadă o suprafaţă liberă, pe peretele circular, cu o lungime de 75 de metri și cu o înălțime de 3 metri, pe care se citea: „Loc rezervat pentru Marea Frescă ce va reprezenta fazele principale ale Istoriei Românilor”. Fresca a fost realizată în cinci ani (1933-1937), fiind inaugurată la data de 26 mai 1938, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a Voievodului Mihai, când a avut loc și un concert simfonic sub bagheta dirijorului ­George ­Georgescu și s-a interpretat, printre altele, piesa „Poemul neamului”, compusă de Sabin V. Drăgoi. La realizarea selecției imagistice a acestei frize, artistul Costin ­Petrescu s-a consultat cu istoricul Nicolae Iorga, printre scene figurând și încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Concepţia artistică a valoroaselor însemne ale regalității române: sceptrul şi mantia Regelui Ferdinand I, precum şi coroana și mantia Reginei Maria, aparţine tot autorului ­frescei Ateneului ­Român, pictorul Costin Petrescu.

Aducem mulțumiri Primăriei Capitalei, care prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT) a susținut acest proiect: domnului Aurelian Bădulescu – viceprimar al Capitalei, doamnei Oana Valeria Zaharia – director AMPT, domnului Silviu Bănică – director adjunct AMPT; academicienilor, profesorilor și cercetătorilor științifici care au colaborat la realizarea filmului documentar: acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Răzvan Teodorescu, vice­președinte al Academiei Române, acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, arhim. dr. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, arhim. dr. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, pr. dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, Sectorul cultură şi patrimoniu ­religios, pr. prof. univ. dr. Mihail Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, conf. univ. dr. Ioana Beldiman, Universitatea Națională de Arte din București, domnului Dan Costin Petrescu, nepotul lui Costin Petrescu; Ateneului Român, care a găzduit evenimentul, și Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, care a susținut concertul: domnului ­Andrei Dimitriu – directorul Ateneului Român, domnului Iosif Prunner – director artistic al Ateneului Român și dirijor al Corului și Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”; precum și domnișoarei Simona Ștefania Iordache, realizatorul filmului documentar.

Vă mulţumim tuturor şi vă ­dorim ani mulţi şi binecuvântaţi!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Cuvânt rostit cu prilejul conferirii unor distincții patriarhale celor care au contribuit la realizarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”, miercuri, 27 iunie 2018, ­Palatul Patriarhiei.