Reguli ce trebuie respectate pe cărările munţilor

Un articol de: Corneliu Ciocan - 25 Iulie 2013
Vacanţele şi excursiile la munte sunt pentru o bună parte din români deja o pasiune. Dar o excursie sau o drumeţie montană se poate transforma într-un coşmar dacă nu sunt respectate o serie de reguli care au devenit deja un cod al munţilor.
 
Plecarea pe trasee de munte trebuie făcută după câteva pregătiri care sunt esenţiale pentru a evita situaţiile neplăcute, care se pot transforma, fără o pregătire preliminară, în cazuri critice. Salvamontiştii de pe Ceahlău şi nu numai ei au o serie întreagă de recomandări pentru iubitorii muntelui.
 
Astfel, nu plecaţi în concediu sau în vacanţă la munte fără echipamentul montan adecvat anotimpului. Din rucsac să nu lipsească o lanternă şi o trusă medicală cu strictul necesar. Nu încărcaţi rucsacul peste limitele rezonabile de greutate. Nu trebuie să lipsească harta, o busolă şi neapărat trusa medicală.
 
Alegeţi traseul după posibilităţile fizice, tehnice şi psihice ale celui mai slab pregătit membru al grupului. Înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta şi traseul pe care doriţi să-l urmaţi. Notaţi-vă numerele de telefon utile din zonă pentru cazuri de necesitate (salvamont, cabane, poliţie).
 
Nu porniţi singuri pe munte. Este recomandat să mergeţi în grup de minimum 3 persoane, dintre care cel puţin una să cunoască zona respectivă. Nu plecaţi în drumeţie dacă sunteţi obosit sau dacă vă aflaţi în convalescenţă. Nu vă aventuraţi pe poteci nemarcate şi evitaţi scurtăturile. Încercaţi să aveţi un pas regulat, deoarece mersul grăbit şi inconstant duce la epuizarea resurselor de energie într-un timp foarte scurt. Nu consumaţi băuturi alcoolice şi nu fumaţi în timpul mersului; acestea diminuează capacitatea de efort. Informaţi-vă la cabanieri (sau pădurari, ciobani, localnici) asupra itinerarului, a situaţiei întreţinerii marcajelor traseului pe care doriţi să-l parcurgeţi şi asupra prognozei meteo. Evitaţi drumeţiile pe vreme nefavorabilă. În caz de furtună sau ploaie cu descărcări electrice, părăsiţi culmea şi nu vă adăpostiţi lângă copaci izolaţi, înalţi sau lângă stânci, care ar putea atrage trăsnetele. În caz de ceaţă sau ploaie puternică, căutaţi urgent un adăpost. Nu faceţi focul în pădure şi nu aruncaţi chibrituri sau ţigări aprinse. La plecarea dintr-un popas lăsaţi curat în urma voastră. Folosiţi numai traseele marcate. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Verificaţi periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmări prezenţa sau absenţa semnalului şi ţineţi minte locul unde aţi avut ultima dată semnal. Pe grohoti şuri urcarea se face pe bolovanii mari. Coborârea se face numai pe grohotişul mărunt. 

În caz de urgenţă, sunaţi Salvamontul

În timpul parcurgerii traseelor mai mult sau mai puţin dificile pot să apară situaţii critice care necesită solicitarea ajutorului celor de la Salvamont sau al altor unităţi de intervenţie. Când daţi alarma, precizaţi datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate şi când s-a produs accidentul.
 
Folosiţi Serviciul de urgenţă 112 sau anunţaţi Jandarmeria Montană ori Serviciul Salvamont (se formează 0 şi se apasă tastele S, A, L, V, A, M, O, N, T - 0725826668). În absenţa semnalului pentru telefoanele mobile, se poate utiliza Codul internaţional de semnalizare pe munte în caz de pericol, cod folosit de turiştii din întreaga lume. Semnalele emise în caz de pericol sunt de trei feluri: luminoase, vizuale şi acustice.
 
Semnalele luminoase se lansează noaptea cu ajutorul unei lanterne, al unui felinar, al unui foc de tabără, primus etc., iar ziua cu ajutorul unei oglinzi.
 
În afară de semnalele luminoase, se pot executa semnale vizuale prin fluturarea unei eşarfe sau a altor obiecte de îmbrăcăminte.
 
Semnalele acustice constau în strigăte, fluierături, lovirea unor obiecte metalice cum ar fi pioleţi, beţe de cort, ceaun, linguri, farfurii de tablă etc.
 
Se lansează câte 6 semnale, din 10 în 10 secunde, timp de un minut; între grupurile de 6-7 semnale se face o pauză de un minut. Pentru răspuns se utilizează 3 semnale pe minut, urmând un minut de pauză.