Remedii antihipertensive la îndemână

Data: 17 Noiembrie 2013
Pentru normalizarea tensiunii arteriale se utilizează o medicaţie de durată cu preparate hipotensive, hipotonice, vasodilatatoare, diuretice, colagoge, coleretice, calmante şi depurative (pentru eliminarea sodiului şi a altor toxice).
 
Aceste tratamente se fac cu infuzii, decocturi sau tincturi utilizate pe lungă durată, chiar tot restul vieţii, în funcţie de starea bolnavului şi de evoluţia bolii. Au o mare eficienţă ceaiurile din:
 
- păducel (flori, frunze, fructe) din care se prepară infuzie (2 căni pe zi sau tinctură (10-15 picături de 2-3 ori pe zi) pentru normalizarea tensiunii arteriale (tratează atât hipertensiunea, cât şi hipotensiunea) şi a ritmului cardiac;
 
- talpa gâştei (herba) din care se prepară infuzie (câte 5 linguri pe zi) sau tinctură (câte 20 picături de două ori pe zi, timp de o săptămână), cu efecte sedative şi hipotensoare în reglarea presiunii sângelui şi a ritmului cardiac;
 
- rozmarin (frunze) din care se prepară macerat la rece în glicerină (se iau câte 3-5 picături de 3 ori pe zi) pentru combaterea hipertensiunii, asociată cu retenţia hidrică şi unele afecţiuni hepatobiliare;
 
- anghinare (frunze) din care se prepară infuzie şi se bea câte o cană înainte de mesele de prânz şi seară, având acţiune coleretică şi diuretică, contribuind indirect la reglarea tensiunii arteriale;
 
- brusture (rădăcini) din care se prepară decoct şi se consumă 2-3 căni pe zi, din care una seara la culcare, având efecte în eliminarea toxinelor din organism şi în reglarea hipertensiunii;
 
- mesteacăn (frunze) cu acţiune hipotensivă prin eliminarea colesterolului depus pe pereţii vaselor;
 
- nuc (frunze) din care se prepară infuzie (se beau 1-2 căni pe zi) având proprietăţi uşor hipotensive;
 
- coacăz negru (frunze, fructe) care previn puseurile hipertensive, insuficienţa cardiacă şi angina pectorală.
 
Amestecurile de specii medicinale, cu acţiuni hipotensive şi în tonifierea cordului, includ plantele de mai sus, în anumite doze, la care se pot adăuga coada-şoricelului, coada-calului, mentă, lavandă, salvie, valeriană, arnică, măceşe, cimbrişor şi sunătoare, preparate sub formă de infuzii, macerate şi lichioruri.