Resfințirea vechii biserici parohiale din Gârda, judeţul Alba

Un articol de: Oana Rusu - 28 Septembrie 2021

Vechea biserică parohială cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, din Parohia Gârda, Protopopiatul Câmpeni, a fost resfinţită duminică, 26 septembrie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Ierarhul a slujit Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în cuvântul adresat celor pre­zenți, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus: „Prin încrederea în Dumnezeu, noi putem înfrunta cele mai mari necazuri, cele mai cumplite încercări, cele mai grele tulburări și cele mai dificile greu­tăți. Prietenii te pot părăsi, oamenii te pot înșela, lumea poate fi falsă, noi putem fi neîncrezători, dar Dumnezeul Care ne-a creat și ne-a răscumpărat este neschimbător și credincios în toate promisiunile Sale. Marele duhovnic al României, părintele Arsenie Boca, zicea: «Dumnezeu nu uită de om, cum uită omul de Dumnezeu», El ne stă în perma­nență alături, cu timp și fără timp, gata să închidă rănile noastre, să ușureze poverile noastre și să rezolve toate problemele noastre. Încrezându-ne în El, noi vom avea întotdeauna parte de prosperitate, succes și bir­u­ință”.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, preotul paroh Ciprian Dobra a fost hirotesit întru iconom-stavrofor, iar cei care au contribuit la restaurarea vechiului lăcaș de cult și la edificarea noii capele mortuare au primit din partea ierarhului diplome de aleasă cinstire.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a noii capele mortuare din incinta cimitirului parohial.

Biserica de lemn cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Gârda a fost edificată la finalul secolului al XVIII-lea. În anii 2011-2021, biserica a fost supusă unor numeroase lucrări de consolidare și reabilitare capitală, prilej cu care au fost restaurate arhitectura și pictura. Lucrările efectuate au fost realizate cu sprijinul Ministerului Culturii.