Borş de fasole boabe şi rasol de ciuperci cu usturoi şi mămăliguţă

Un articol de: Corneliu Ciocan - 27 Noiembrie 2011

Ingrediente:

- o jumătate de kilogram de fasole boabe,

- un morcov,

- un pătrunjel,

- un păstârnac,

- o ceapă,

- cimbru,

- leuştean,

- doi litri de apă,

- o jumătate de litru de borş,

- sare.

Fasolea se spală şi se pune în apă călduţă cu 12 ore înainte de preparare. Apoi se pune la fiert în apă clocotită. După 5 minute se aruncă şi aceasta şi se pun doi litri de apă caldă. Se lasă să fiarbă. Se curăţă legumele, se taie mărunt sau se dau prin răzătoarea mare şi se toacă mărunt ceapa. Când fasolea este aproape fiartă, se adaugă legumele şi se mai lasă la fiert 25-30 de minute.

Borşul se pune la fiert împreună cu cimbrul. Se strecoară şi se toarnă în oala cu legume şi fasole. La final se adaugă leuşteanul.

 

Rasol de ciuperci cu usturoi şi mămăliguţă

Ingrediente:

- 500 de grame de ciuperci de cultură,

- pleurotus sau hribi,

- o jumătate de căpăţână de usturoi,

- o jumătate de kg de mălai,

- sare.

Se fierb acoperit în două ceşti de apă ciupercile curăţate şi spălate. Se servesc reci cu mujdei de usturoi, făcut din zeamă de ciuperci, şi cu mămăliguţă caldă.