Reţete fitoterapeutice pentru dischinezia biliară
Coada şoricelului:
INFUZIE: din două linguri de flori uscate şi mărunţite, peste care se toarnă 500 ml de apă clocotită, se lasă să infuzeze, acoperit, timp de 20 de minute, se strecoară şi se bea, călduţă, toată cantitatea, în 4-5 reprize, în cursul unei zile, având efecte antibiotice, analgezice, antispastice şi dezinfectante în dischinezia hipertonică. Turiţa mare: INFUZIE: dintr-o lingură de herba uscată şi mărunţită la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se bea câte un ceai dimineaţa şi seara, cu efecte în favorizarea eliminării secreţiei biliare. Talpa mâţei: INFUZIE: din două linguri cu vârfuri înflorite de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă clocotită, se lasă vasul acoperit timp de 10-15 minute pentru infuzare, se strecoară şi se bea un ceai pe zi. Arnică: INFUZIE: dintr-o linguriţă de flori uscate şi măcinate, peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită, se lasă acoperit, pentru infuzare 10 minute, se strecoară şi se bea prin înghiţituri rare. Lemnul Domnului: INFUZIE: dintr-o linguriţă de frunze şi ramuri tinere zdrobite, peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită, se lasă vasul acoperit, 10-15 minute, se strecoară şi se beau două căni pe zi. Gălbenele: INFUZIE: din două linguriţe de flori uscate şi mărunţite, peste care se toarnă 300 ml de apă clocotită, se lasă să infuzeze acoperit 15-20 de minute, se strecoară şi se bea, fracţionat, pe stomacul gol, înainte de mesele principale, având efecte coleretice şi colagoge, în dischinezia hipotonă şi atonă şi în mărirea secreţiei de bilă. Fierea pământului: INFUZIE: dintr-o linguriţă de pulbere de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze acoperit 15-20 de minute, se strecoară şi se bea câte un sfert de cană, cu 30 de minute înainte de fiecare masă, având efecte în mărirea contracţiei veziculei şi în scăderea febrei. TINCTURĂ: din 20 g de pulbere din plantă uscată şi mărunţită la 100 ml de alcool de 70 de grade, se lasă la macerat 7-8 zile, se strecoară şi se iau câte 30-40 de picături într-un pahar cu apă îndulcită, cu 30 de minute înaintea meselor principale. VIN TONIC: preparat din 60 g de plantă mărunţită la un litru de vin roşu, se lasă la macerat 8 zile, cu agitare zilnică pentru uniformizare. Se strecoară şi se bea câte un păhărel (100 ml) înainte de mesele principale. SIROP: preparat dintr-o infuzie obţinută din două linguri de plantă uscată şi mărunţită la 300 ml de apă clocotită, se strecoară şi se adaugă 500 g de zahăr. Se fierbe până se obţine o consistenţă siropoasă. Se administrează la copii câte un păhărel (50 ml), înainte de mesele principale, iar la adulţi câte 100 ml.