Reţete pentru reechilibrarea organismului după o alimentaţie excesivă

Data: 28 Decembrie 2014

Reechilibrarea organismului se va face treptat, prin adoptarea unei alimentaţii raţionale, cu hrană sănătoasă. Se recomandă cât mai multe legume nefierte, salate  uşor asimilabile cu morcov, salată verde, spanac, ţelină, ridichi, varză, conopidă, mărar, pătrunjel, mazăre, soia, tomate, castraveţi, ceapă, usturoi, praz, ardei, asmăţui, ciuperci.

Printre fructele cu mare eficacitate în păstrarea tinereţii ţesuturilor un loc aparte revine merelor, consumate în stare crudă, coapte, compot, sucuri sau siropuri.

Reţinem că fructele şi legumele sunt bogate în fibre (celuloză) cu rol în stimularea tranzitului intestinal şi de aceea digestia lor se face în 20-30 minute, fără să fermenteze sau să putrezească pe căile digestive, evitând astfel producerea de gaze, vărsături, arsuri, indigestii şi intoxicaţii ale sângelui. În comparaţie, digestia cărnii se realizează în 10-15 ore, lăsând multe toxine, constipaţii şi afecţiuni ale colonului.

Aromatizarea şi condimentarea alimentelor se pot realiza tot cu produse vegetale (chimion, coriandru, măghiran, tarhon, cimbru, muştar, frunze de ţelină, ardei roşu, uneori cu busuioc, salvie, mentă, roiniţă etc).

Alte alimente dietetice pot fi considerate: carne slabă (de pui, viţel), sardele, peşte slab şi fructe de mare cu conţinut redus în lipide saturate, pâine integrală (graham), cereale germinate şi tărâţe (germenii de grâu, secară sau ovăz, în doză de 500 g pe zi, dau un conţinut de proteine de patru ori mai mare decât un ou), lapte degresat, iaurt, brânzeturi degresate, seminţe de bostan şi susan, miere de albine bogată în mineralele necesare.