Riscul de a face Alzheimer scade la persoanele care se hrănesc sănătos
Potrivit unui studiu citat de LiveScience.com, o dietă sănătoasă ajută creierul, micşorând riscul de îmbolnăvire de Alzheimer, însă o schimbare de dietă nu le poate ajuta pe persoanele care au deja probleme legate de memorie. Studiul a măsurat nivelurile biomarkerilor asociaţi maladiei Alzheimer, inclusiv nivelul anumitor proteine din măduva spinării. Timp de 4 săptămâni, cât a durat cercetarea, la participanţii sănătoşi, care au mâncat alimente nesănătoase, bogate în grăsimi saturate şi în zahăr, s-au observat modificări ale acestor biomarkeri (insulina, colesterolul, glucoza din sânge, nivelul lipidelor şi al fluidului cerebrospinal), care indică un început de afectare sau îmbolnăvire a creierului. În schimb, participanţii la studiu, care înregistrau deja minore probleme de memorie şi au primit hrană sănătoasă, au înregistrat schimbări minore ale biomarkerilor asociaţi maladiei Alzheimer. (Otilia Bălinişteanu)
@ Scrieţi-ne pe adresa: "Ziarul Lumina", Str. Petru Movilă nr. 69, Iaşi; sau pe adresa de e-mail: otilia_balinisteanu@yahoo.com