Riscul de cancer, mult mai redus la vegetarieni

Data: 18 Martie 2009

Potrivit unui studiu recent publicat în „American Journal of Clinical Nutrition“, o dietă vegetariană ar putea ajuta organismul uman să se protejeze împotriva mai multor tipuri de cancer. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 52.700 de persoane şi a relevat faptul că voluntarii vegetarieni au dezvoltat, per total, un număr semnificativ mai mic de forme de cancer, comparativ cu voluntarii care consumau carne. În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit, însă, în rândul vegetarienilor, o rată destul de ridicată a cancerului colorectal, maladie asociată cu consumul de carne. Deşi medicii recomandă tuturor pacienţilor să consume cinci fructe sau legume pe zi, pentru a reduce riscul de apariţie a cancerului şi a altor maladii, în prezent există foarte puţine dovezi care să demonstreze legătura directă dintre sănătate şi dieta vegetariană. Pe perioada studiului, o scădere semnificativă a tuturor tipurilor de cancer a fost înregistrată în grupul „consumatorilor de peşte“ şi „al vegetarienilor“, comparativ cu grupul „consumatorilor de carne“. Specialiştii susţin că acest studiu întăreşte şi mai mult convingerea oamenilor de ştiinţă care consideră că maladiile canceroase sunt foarte complexe şi că factorii care ţin de stilul de viaţă sunt foarte importanţi în determinarea riscului unei persoane de a se îmbolnăvi de cancer.