Riscul de depresie creşte odată cu consumul de grăsimi saturate
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii spanioli, consumul de acizi graşi trans şi grăsimi saturate, care se găsesc, de
exemplu, în cartofii prăjiţi, ar putea creşte riscul unei depresii. În schimb, uleiul de măsline bogat în acizi graşi mononesaturaţi (omega 9), des folosit în bucătăria mediteraneană, ca şi alte uleiuri vegetale şi peştele gras, care conţin grăsimi nesaturate, contribuie la scăderea riscului de dezvoltare a unor boli mentale. Autorii studiului au analizat regimul alimentar şi felul de viaţă al unui număr de circa 12.000 de persoane timp de şase ani. La începutul studiului, nici unul dintre participanţi nu era depresiv. La sfârşit, 657 dintre ei sufereau de depresie. Cercetătorii au constatat că cei care consumaseră acizi graşi trans şi grăsimi saturate prezentau un risc cu 48% mai mare să facă depresie decât cei care nu mâncaseră alimente care conţin acest tip de grăsimi.