„RomânIA cu povești”
La Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Țăranului Român din Capitală a debutat, joi seară (8 iunie), prima ediție a Festivalului „RomânIA cu povești”, organizat de Asociația Gradusart.
Cei interesați au fost invitați până duminică, 11 iunie 2017, să descopere ia și poveștile ei, în cadrul unor workshopuri atractive. Cei mici, alături de bunici și părinți, au participat la ateliere de cusut ii, de basme sau de cioplit în lemn.
Programul pentru deschiderea festivalului a fost unul amplu: pe scenă au urcat copiii de la Liceul Ortodox „Anastasia Popescu” din Capitală, copii cu deficiențe de vedere care au încântat publicul prin talentul lor muzical, formația „Trei Parale”, care a interpretat muzică tradițională la instrumente utilizate în vechime (cobză, fluier, cimpoi, caval), invitatul special a fost interpretul Grigore Leșe, iar prezentator a fost Veronica Soare.
Manifestările celor patru zile de festival au început vineri cu un seminar de cusut ii, susținut de Horațiu Ilea, curator la Muzeul Țăranului Român. De altfel, atelierul a fost însoțit de câteva costume vechi, aduse de Horațiu Ilea, mai ales că acesta deține o colecție impresionantă de peste 2.500 de costume tradiționale.
Cu acest prilej, la Clubul Țăranului, au expus lucrări plastice cu și despre ie elevii de la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”. Expoziția face parte dintr-un proiect al unității școlare, dedicat marilor pictori români și a însoțit deschiderea primei ediții a Festivalului „RomânIA cu povești”.
„În lucrări a fost transpusă ia tradițională, în viziunea copiilor artiști”, a mărturisit directorul Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, Monica Șerbănescu.
„Programul a continuat cu ziua de sâmbătă, dedicată atelierelor de basme românești. La ora 11:00 la Cărturești Verona, cunoscuta jurnalistă Adriana Ene a susținut un atelier de basme românești. Ea a avut și un invitat-surpriză, pe scriitorul Petre Crăciun. Tot atunci și tot acolo s-a desfășurat un atelier de cusut pentru copii. Ei au realizat semne de carte cusute cu motive tradiționale, pe care le-au putut păstra. De la ora 12:00 a avut loc atelierul de cioplit linguri de lemn, susținut de meșterul Ion Rodoș, din satul Corbi, județul Argeș. De la ora 17:00, adulții au participat la ateliere de cusut ii cu Oana Nicoleta Pârvan. Duminică a fost o zi foarte frumoasă, dedicată împâslitului, alături de Crina Manolescu, celebră în comunitatea de artizani. Această zi s-a încheiat la Călărași, pentru că interesul nostru este să ne extindem. Au avut loc niște ateliere de basme românești, tot cu Adriana Ene, iar seara, la Centrul de cultură și creație Călărași a fost un eveniment de închidere, așa cum merită acest festival”, a spus vicepreședintele Asociației Gradusart, Valentina Băintan.
„RomânIA cu povești” s-a născut ca urmare a unei inițiative a Alexandrei Giucă, „donezpentruie”, care s-a concretizat atunci când aceasta a împlinit 30 de ani și a dorit să-și doneze ziua de naștere. În fapt, toți cei care o cunosc au înlocuit cadourile cu o donație pentru realizarea acestui festival.
Asociația Gradusart este formată din jurnaliști, oameni de cultură, de radio și televiziune, iar scopul său este acela de a păstra vie memoria și identitatea țării noastre. Alături de Radio TRINITAS, al Patriarhiei Române, a realizat timp de doi ani proiectul radiofonic dedicat copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere „Culori radiofonice în 1001 de voci”. De asemenea, în 2016 a organizat la București „Festivalul Internațional de Artă al Povestirii pentru Copii”, intitulat „Suntem povești”.