România, deficit de un milion de lucrători

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 14 Decembrie 2019

Mai mult de 4% din populaţia României a părăsit teritoriul ţării în ultimii patru ani, deficitul pe piaţa forţei de muncă este de aproximativ un milion de oameni și trebuie găsite soluţii pentru „a pune ceva în loc“, a fost concluzia unei conferințe pe tema migrației.

„Există un dezechilibru destul de mare între ceea ce înseamnă emigraţie şi imigraţie. Dacă ne raportăm la cifre statistice, vedem că în ultimii patru ani mai mult de 4% din populaţia României a părăsit teritoriul ţării. Ce punem în loc? Discutăm şi trebuie să găsim soluţii pe ceea ce înseamnă dezvoltarea pieţei muncii în România. Printre ele şi imigraţia legală ar putea să fie o soluţie“, a spus vicepreşedintele Centrului Român pentru Integrare, Ioan Puhace, cu ocazia conferinţei „Migraţia legală în 2020 - provocări şi oportunităţi pe piaţa muncii în pragul unui nou boom al migraţiei“.

La rândul său, vicepreşedintele Uniunii Europene a IMM-urilor, Florin Jianu, a arătat că, în acest moment, România are un deficit pe piaţa forţei de muncă de aproximativ un milion de oameni.

„În alte ţări, aceste probleme s-au rezolvat în ultimele decenii cu ajutorul imigranţilor. Polonia a importat anul trecut un milion de lucrători ucraineni. Cred că şi România trebuie să se uite cu foarte multă atenţie de unde poate atrage forţă de muncă. Eu nu m-aş uita atât de mult spre zonele asiatice, spre zone cu o cultură total diferită de cea europeană şi de cea română, în particular, ci m-aş uita la vecini, tot la zonele în care sunt etnici români, la Serbia de exemplu, în zona Ucraina şi, de ce nu, cu foarte multă atenţie, la Moldova“, a declarat Jianu.