Rugăciune pentru eroii din 1989

Un articol de: Pr. Ioan-Aurelian Marinescu - 23 Decembrie 2015

Marţi, 22 decembrie 2015, în toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate din cadrul Patriarhiei Române, după Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român în decembrie 1989. Împlinirea a 26 de ani de la jertfa revoluţionarilor a fost marcată şi la Catedrala Patriarhală printr-o slujbă de pomenire.

Slujba oficiată în memoria celor care au luptat pentru libertate a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi slujitori ai Catedralei Patriarhale. În cuvântul adresat la încheierea slujbei, Preasfinţia Sa a exprimat un gând de recunoştinţă faţă de tinerii Revoluţiei decembriste: Este o zi specială, în care venim cu sentimente de recunoştinţă la cei care şi-au jertfit viaţa acum 26 de ani ca noi să putem trăi într-o ţară liberă, în care să avem dreptul să ne mărturisim credinţa noastră în Atotputernicul Dumnezeu. Ne gândim cu recunoştinţă la jertfa acestor tineri din decembrie 1989, pentru că este o datorie a Bisericii de a-şi exprima recunoştinţa pentru toţi cei care s-au jertfit de-a lungul secolelor pentru ţara aceasta, pentru neamul nostru şi pentru păstrarea credinţei noastre ortodoxe strămoşeşti, dar mai ales pentru faptul că eroii din decembrie 1989 stau la temelia libertăţii Bisericii noastre, care în ultimii 26 de ani s-a putut exprima liberă, liberă de orice constrângere ideologică marxistă atee, şi a putut să zidească biserici acolo unde vreme de 45 de ani lucrul acesta a fost imposibil“.

Ierarhul a subliniat totodată împletirea armonioasă în conştiinţele tinerilor revoluţionari a credinţei în Dumnezeu cu dorinţa lor de libertate: Ne amintim că majoritatea celor care au murit acum 26 de ani luptându-se împotriva unui regim dictatorial şi opresiv au fost tineri. Ne amintim cu multă admiraţie faptul că, deşi au fost crescuţi într-un sistem în care Dumnezeu a fost alungat, totuşi aceşti tineri au legat idealul lor de libertate de ideea credinţei în Dumnezeu. De aceea, adeseori ei au îngenuncheat pe străzile însângerate ale Capitalei şi ale altor oraşe din ţară, rostind rugăciunea «Tatăl nostru», pe care au învăţat-o de la mamele şi bunicile lor credincioase. Au strigat «Cu noi este Dumnezeu!», dar mai ales au strigat «Vom muri, dar vom fi liberi!», arătând prin aceste cuvinte ce înţeles adânc şi duhovnicesc au dat ei cuvântului şi noţiunii de libertate“.

În această perioadă au avut şi vor mai avea loc slujbe de pomenire a eroilor Revoluţiei Române în diferite locuri din ţară. Luni, 21 decembrie 2015, sute de români s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a-i comemora pe eroii căzuţi în timpul Revoluţiei. La această dată importantă pentru memoria tuturor românilor, în apropierea troiţei dedicate revoluţionarilor din centrul Capitalei, un sobor de preoţi din cadrul Patriarhiei Române au săvârşit o slujbă de pomenire. Cu acest prilej, au fost depuse numeroase coroane de flori din partea mai multor instituții ale statului și diferite asociații și fundații din țară. După momentul comemorativ de la Troiţa Eroilor au urmat depuneri de coroane de flori şi la Sala Dalles.

În Capitală, slujbe de pomenire a eroilor din decembrie 1989 au mai fost oficiate la troiţa din cimitirul Eroilor Tineri (cartierul Pieptănari, sector 4), la Piaţa Romană, la Radio şi Televiziune, la Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revoluţiei (Piaţa Revoluţiei), la Monumentul Eroilor căzuţi la Revoluţie (Bulevardul Timişoarei, sector 6) şi la Monumentul Eroilor Jandarmi (Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni).