Rugăciune şi binecuvântare în Parohia Victoria - Iaşi
Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ - Victoria, judeţul Iaşi, a fost ieri gazda mai multor evenimente ce au început cu Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite, urmată de săvârşirea aghesmei şi a Sfântului Maslu. Slujbele au fost oficiate de preoţii care alcătuiesc Cercul pastoral nr. 7, care s-au întrunit în Parohia Victoria şi au discutat despre Taina Sfintei Euharistii, ca izvor de viaţă spirituală în Ortodoxie.
Numeroşi credincioşi împreună cu primarul comunei Victoria, Daniel Creţu, s-au adunat la biserică pentru rugăciune şi binecuvântare. În mijlocul preoţilor din Cercul pastoral ocrotit de Sfinţii Împăraţi cei întocmai cu Apostolii s-a aflat pr. Mihail Grigoraş, secretar al Protopopiatului Iaşi 1 şi paroh la Biserica Vulpe din Iaşi.
Cu acest prilej, pr. Teofil Olaru de la Parohia Luceni a prezentat un referat dedicat Anului omagial al Sfintei Euharistii, arătând că Sfânta Împărtăşanie a fost încă din timpul Sfinţilor Apostoli şi al primelor comunităţi creştine evenimentul central în viaţa comunitară a creştinilor.
Evenimentul a continuat la Victoria cu sfinţirea unui utilaj agricol donat parohiei de epitropul Mihai Agapi şi a celei de-a 12-a troiţe a satului, înălţată de familia Hodorogeanu. „Vom mai înălţa Domnului şi alte troiţe, pentru că ele ne duc cu gândul la Dumnezeu. Enoriaşii fac aceste popasuri duhovniceşti înaintea troiţelor şi rostesc cu credinţă şi cu semnul biruinţei Troparul Sfintei Cruci, pe care îl ştiu toţi“, ne-a spus pr. Valeriu Olaru, parohul de la Victoria şi preşedintele Cercului pastoral nr. 7.
Cimitirul nou al parohiei a fost sfinţit şi inaugurat în 2011. Aici se va ridica o capelă mortuară. „Am procurat deja materialele pentru casa de prohodire şi, cum strângem banii şi cumpărăm cimentul, începem să o ridicăm“, precizează părintele Valeriu Olaru.
Ultimele lucrări la biserică au fost au fost cele din pridvor; au fost refăcute, de asemenea, treptele, precum şi betonul din jurul sfântului lăcaş. Parohia Victoria se remarcă prin activităţi catehetice desfăşurate cu micii enoriaşi. Un grup de 20 de copii din parohie, dirijaţi de învăţătoarea Daniela Poncu, oferă pe glasuri toate răspunsurile liturgice. În perioada aceasta se fac repetiţii pentru interpretarea cât mai corectă a Prohodului Domnului. La ora de religie, profesoara Nicoleta Ursache le explică copiilor înţelesurile duhovniceşti ale cântării de prohodire a Mântuitorului. Pe timpul verii şi atunci când nu sunt lucrări la biserică, întâlnirile de cateheză cu copiii se fac în fiecare zi. (Nicoleta Olaru)