Sâmbăta de Sus, foarte sus
Sâmbăta de Sus, în județul Brașov, la poalele Munților Făgăraș, într-un peisaj de vis, este categoric o țintă turistică. Dar este mult mai mult decât atât: un centru de spiritualitate pe care pare că se sprijină masivul muntos din spatele Mănăstirii Brâncoveanu și de la care ai senzația că se hrănește natura din jur, de un verde fascinant, un centru care radiază, la propriu și la figurat, cuvântul lui Dumnezeu. La propriu, pentru că slujbele și dangătele clopotelor plutesc pe deasupra pădurilor, alunecă pe iarbă, curg odată cu râul și se aud, fie și doar ca un ecou, la mare distanță.
Transilvania abia scăpase de încercările de calvinizare. După trecerea Transilvaniei sub stăpânirea habsburgilor, atacurile au continuat însă asupra credinței ortodoxe, așa încât, pentru a o salva, domnitorul Constantin Brâncoveanu a întemeiat la Sâmbăta de Sus o mănăstire ortodoxă. Apoi, însă, a început calvarul: peste 250 de mănăstiri au fost distruse de armata generalului Bukow. În 1785, a venit rândul Mănăstirii Brâncoveanu: curtea de la Viena l-a trimis pe generalul Preiss, care a dărâmat așezământul cu tunurile. Chiliile au fost distruse complet, iar biserica, adusă în stare de ruină. Au urmat 140 de ani de părăsire...
În 1976-1977 s-a împrejmuit suprafaţa aflată în proprietatea mănăstirii, s-a instalat o nouă poartă, sculptată în lemn de stejar, şi s-a încheiat lucrarea de restaurare a paraclisului brâncovenesc. În interiorul curţii mănăstirii se află fântâna „Izvorul Tămăduirii”, atestată documentar din secolul al 16-lea, cea mai veche piesă din incinta mănăstirii, în jurul căreia s-au ţesut în timp multe întâmplări miraculoase şi legende.
Și asta nu e tot! În cadrul mănăstirii mai funcționează Centrul de patrimoniu cultural „Radu Brâncoveanu” și Așezământul filantropic „Sfântul Efrem cel Nou și Sfântul Nectarie Taumaturgul”, ambele sfințite în 2017 de actualul Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, născut chiar în Sâmbăta de Sus. Ierarhul nu lipsește de la marile sărbători celebrate în mănăstire, căreia îi poartă permanent de grijă. Tot din grija lui s-a finalizat şi construirea unei cantine moderne, cu peste 500 de locuri, dotată cu cele mai moderne utilaje şi instalaţii.
Să adăugăm și un element al mileniului trei, care dovedește, o dată în plus, că Biserica nu este vrăjmașa tehnologiei: Mănăstirea Brâncoveanu are un site impecabil.
Frumoasă țară avem!
În Sâmbăta de Sus, localnicii se ocupă cu turismul de pensiune, cultivarea plantelor și creșterea animalelor. Unii lucrează în întreprinderi și instituții din localități apropiate sau dețin mici firme de producție ori servicii. Există aici rețele de telefonie fixă și mobilă, internet, gaze naturale, televiziune prin cablu, rețele de apă curentă, o grădiniță și o școală generală.
Am ajuns acolo alegând drumul mai lung, pentru că nu fuseserăm niciodată pe Transfăgărășan. A meritat din plin efortul, chiar dacă la Bâlea Lac am dat peste câteva sute de mașini și mii de oameni - într-o zi de marți! - fără vreo distanțare socială și n-am prea zărit măști... De mai multe ori, pe parcursul coborârii, am șoptit „Frumoasă țară avem!”, sentiment care s-a întărit la destinație - o pensiune aflată la câteva sute de metri de mănăstire, cu o curte imensă și verde pe marginea râului Sâmbăta. Cum putea să se numească altfel decât Eden?
Sâmbăta de Sus este astfel așezată încât, dacă ești cu mașina, poți ajunge relativ repede - ceea ce am și făcut - la Sibiu, respectiv Brașov, amândouă orașe extrem de frumoase, și mult mai repede la Făgăraș, unde, din păcate, în afară de interiorul Cetății, nu prea ai ce vedea, deoarece urbea arată trist.
O senzațională surpriză, însă, a fost mănăstirea rupestră din Șinca Veche, care va beneficia în „Ziarul Lumina” de un articol separat.