Sănătate: Nu beţi ceaiuri foarte fierbinţi, dacă aţi răcit!

Data: 17 Decembrie 2010

Valentina D., Botoşani: "Ce regim alimentar trebuie adoptat în caz de răceală?"

Prof. Constantin Milică: În primele 2-3 zile bolnavul va avea o alimentaţie uşoară, cu multe lichide (1,5-2 litri pe zi) sub formă de ceaiuri medicinale, supe calde, sucuri de legume (morcov, sfeclă roşie, varză roşie, tomate) şi sucuri de fructe (lămâi, portocale, grepfruturi, mere). Nu se beau ceaiuri prea fierbinţi, care usucă mucoasele şi favorizează pătrunderea bacteriilor în corp. Lichidele consumate des păstrează faringele umed, evită îngroşarea secreţiilor şi facilitează eliminarea lor, în timp ce siropurile realizează o peliculă pe pereţii faringelui, contribuind la reducerea iritaţiilor. Supa caldă, preparată cu mult pătrunjel şi mărar, reduce procesele inflamatorii de pe căile respiratorii superioare, calmează tusea şi strănutul şi reduce debitul secreţiilor nazale. Treptat, se introduc în hrana zilnică lapte cald, iaurt, frunze proaspete de mărar mestecate permanent şi crudităţi (salată verde, broccoli, varză, sfeclă roşie, morcov, castraveţi, tomate, pătrunjel, ceapă, ridichi, hrean, ardei roşu, 2-3 căţei de usturoi înghiţiţi între mese). Se mai adaugă rasol din carne de vită, paste făinoase, compoturi îndulcite cu miere de albine şi fructe zemoase (caise, mere). O combinaţie savuroasă se poate obţine amestecând sucul de la 200 g lămâi cu miere de albine şi scorţişoară. Între mese se vor lua câte două linguriţe de bitter suedez şi o lingură cu fructe uscate de cătină albă. Permanent se va urmări asigurarea necesarului vitaminic (A, E, C, B) şi de săruri minerale (Zn, Mg, K, Ca), care au un rol esenţial în întărirea sistemului imunitar şi ca barieră contra virusurilor. După scăderea febrei este indicat vinul de cireşe (1 kg fructe la un litru vin şi câteva linguri de zahăr), care se fierbe 10 minute şi se consumă câte un păhărel (50 ml) înainte de mesele principale. Se va evita consumul de afumături, mezeluri, grăsimi animale, exces de ouă, conserve, fasole uscată, condimente iuţi, cafele şi băuturi alcoolice tari.