Sărbătoare în comunitatea Parohiei Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Sâmbăta de Sus-Răsărit, judeţul Braşov, a fost resfinţită în Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie. De asemenea, a fost sfinţit şi Altarul de vară ridicat în curtea bisericii.
Slujba religioasă a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a târnosit lăcaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, a resfinţit Sfânta Masă şi a binecuvântat lucrările interioare şi exterioare făcute în ultimii doi ani la biserica din localitatea natală, prin grija şi sub coordonarea preotului paroh Ioan Drăghici. Lăcaşul de cult zidit la 1786 prin grija egumenului Visarion de la mănăstirea din apropierea satului, a fost renovat şi înfrumuseţat. Astfel, s-au făcut lucrări de drenaj, s-a consolidat turnul, s-au schimbat candelabrele, a fost refăcută Sfânta Masă şi s-a montat parchet din lemn de stejar. Efortul credincioşilor şi al preotului paroh a fost răsplătit în ziua resfinţirii prin binecuvântarea adusă de ierarh peste comunitate şi prin diplomele de cinstire oferite la final.
După slujba de resfinţire a bisericii, ierarhul a sfinţit Altarul de vară ridicat în curtea bisericii pentru a facilita participarea în siguranţă a credincioşilor la sfintele slujbe în această perioadă de pandemie. Mai apoi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Anatoly” din Braşov.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie în care se prezintă Pilda semănătorului.
„Fiul lui Dumnezeu aruncă spre inimile noastre, ale credincioşilor, cuvântul Său şi acesta, intrând prin ureche, ajunge în minte ca să fie înţeles. Apoi, din minte coboară în inimă ca să fie trăit, încălzit, şi primii paşi îi facem îndeplinind cuvântul acesta. Ogorul pe care l-a semănat Dumnezeu suntem noi toţi, însă suntem şi deosebiţi. (…) Trebuie să alegem în care sfert din întreg ne aflăm noi şi trebuie să fim între cei care facem încontinuu un efort duhovnicesc”, a subliniat ierarhul.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a oferit diplome de cinstire Consiliului şi Adunării parohiale, Comitetului parohial, precum şi mai multor binefăcători. Preotul pensionar Marcel Ivaşcu a primit din partea ierarhului un act de cinstire pentru întreaga sa activitate pastorală.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un cuvânt de mulţumire al preotului paroh Ioan Drăghici, iar credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu şi preoţii slujitori au săvârşit şi o slujbă de pomenire la mormântul familiei Înaltpreasfinţiei Sale.