Sărbătoare în Parohia „Buna Vestire“ - Mediaş
Credincioşii Parohiei "Buna Vestire" din Mediaş sărbătoresc 20 de ani de la începerea lucrărilor şi cinci ani de la binecuvântarea şi sfinţirea bisericii şi a casei parohiale, după cum a precizat pr. Doru Gr. Gâdea. În 1992, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Antonie Plămădeală şi prin strădania credincioşilor, în Parohia "Buna Vestire" Mediaş a început ridicarea noii biserici din Gura Câmpului.
Mai multe activităţi organizate la Parohia "Buna Vestire" Mediaş sunt dedicate împlinirii a 20 de ani de la începerea ridicării bisericii şi cinci ani de la sfinţirea acesteia. Parohia s-a înfiinţat în 1991, când preotul paroh Doru Gr. Gâdea a primit misiunea să ridice o biserică nouă în cartierul Gura Câmpului. Sfinţirea locului a avut loc în 22 august 1991, de către vrednicul de pomenire mitropolit Antonie Plămădeală. Timp de un an s-au elaborat actele pentru începerea lucrărilor şi pentru obţinerea aprobărilor necesare.
"În toamna anului 1992 s-a turnat prima cupă de beton la temelie. Paralel cu aceste lucrări, în 1994, parohia a început demersurile pentru obţinerea terenului şi a elaborării proiectului pentru casa parohială, fapt împlinit în 2005, când s-au început lucrările", a menţionat pr. Gâdea.
În 1997, lucrările s-au încheiat la exterior, fiind continuate în interior, iar în 1998 s-a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfintelor Paşti pentru prima dată în noua biserică. Între 1999 şi 2004, biserica a fost pictată de pictorul bisericesc Mirica Ioan în tehnica fresco şi s-a împodobit cu stranele şi catapeteasma din lemn de stejar sculptat de meşterul Gaspar Andraşi din Baraolt. După 2005 s-au continuat finisările la biserică şi casa parohială şi s-au achiziţionat candelabrele de la Moscova.
Cinci ani de la sfinţirea bisericii
În 2007, în 2 septembrie, a avut loc slujba de sfinţire a bisericii, care a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Episcop-vicar al Sibiului de la acea vreme, şi un sobor de preoţi.
"Parohia a desfăşurat de atunci, pe lângă activitatea pastoral-administrativă, diverse acţiuni social-caritabile prin Asociaţia "Filantropia", cultural-misionare, sub genericul "Serile duhovniceşti", spectacole de colinde şi teatru creştin, pelerinaje la locurile sfinte din ţară şi străinătate, Israel, Grecia, de unde au fost aduse moaştele Sfântului Gheorghe", a remarcat pr. paroh.
Credincioşii din parohie se implică în toate acţiunile, cu ajutorul Consiliului şi al Comitetului parohial. "Astfel, Asociaţia "Filantropia" a desfăşurat acţiuni de întrajutorare a bătrânilor şi a tinerilor de la şcoala specială şi nu numai, cu ajutorul voluntarelor noastre, şi a iniţiat o serie de parteneriate cu alte asociaţii, cum ar fi "Muntele Athos - Schitul Prodromu", şcoli şi grădiniţe", a spus pr. Doru Gr. Gâdea, care a amintit şi sprijinul important al unor sponsori din Mediaş.