Sărbătorirea ocrotitorilor Episcopiei Tulcii
Sute de pelerini au participat marți, 4 iunie 2019, la sărbătoarea mucenicilor ocrotitori ai Eparhiei Tulcii, Sfinții Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Sfânta Liturghie a fost oficiată în această zi la mănăstirea tulceană Cocoș de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Prăznuirea martirilor de la Niculițel a început luni seara, 3 iunie, la Mănăstirea Cocoș printr-o procesiune religioasă cu raclele Sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip, condusă de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și formată din preoți și credincioși. Sfintele moaște au fost aduse și depuse la bazilica paleocreștină din Niculițel, acolo unde au fost descoperite. A urmat slujba Vecerniei unită cu Litia oficiată de chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Bucuria duhovnicească a continuat a doua zi, 4 iunie, prin scoaterea sfintelor moaște din bazilica martirică și depuse spre închinare credincioșilor într-un baldachin special amenajat în curtea mănăstirii. Momentul a continuat cu Sfânta Liturghie săvârșită în cinstea Sfinților Mucenici de la Niculițel de patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
La acest eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a rostit un cuvânt în care a vorbit despre prețuirea bătrânilor satului românesc. „Precum ați sărutat moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip, cât sunt în viață sărutați și mâinile părinților și bunicilor care au depășit 80 și 90 de ani. Duminică, într-un sat, am vizitat șapte familii. Acolo am găsit cel puțin trei-patru bătrâni răstigniți în boală și ajutați de familie, nu la azil. Am găsit o femeie de 90 de ani care se roagă șapte ore pe zi. Toate cărțile erau pline de mirul atingerii mânuțelor ei. Acesta este satul românesc: rugăciune, bunăcuviință, ospitalitate și dărnicie și statornicie”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Însemnătatea acestei sărbători a fost evidențiată și de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. „Orice nouă sărbătorire este o nouă zi de har, o zi de lumină, o zi de lămurire și întărire a credinței. Noi, slujitorii, ne întărim în credință. Primim de la acești soldați ai împăratului roman, dar și soldați ai lui Hristos care au vrut să rămână cu Hristos și au primit sfârșitul, bucurie. Suntem bucuroși că am fost patru ierarhi în cinstea celor patru martiri. Au fost mulți credincioși și mulți preoți. Sfinții mucenici mijlocesc pentru noi. Avem sfintele moaște aici, iar cu sfintele moaște a venit și harul din cer trimis de Dumnezeu pentru că noi i-am invocat în rugăciune”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a subliniat bucuria pe care o aduce această sărbătoare în sufletele pelerinilor veniți din diferite zone ale țării. „Am prăznuit și anul acesta sărbătoarea Sfinților Mucenici de la Niculițel, care în fiecare an aduce pace, bucurie și binecuvântare de la Dumnezeu cel minunat între sfinții Săi, pentru toți pelerinii care de aproape sau de departe vin la locul acesta sfânt și binecuvântat, unde în urmă cu zeci de ani mucenicii au fost descoperiți în chip minunat. Ne-am bucurat de prezența distinșilor oaspeți atât din județul Tulcea, cât și din țară și a miilor de pelerini care au lăsat la casa lor toată grija cea lumească pentru a primi bucurie din bucuria Sfinților Mucenici de la Niculițel”, a spus Preasfințitul Părinte Visarion.
La final, primarul comunei Niculițel a acordat titlul de cetățean de onoare fiilor satului Paula Tudor Cerin, artist plastic, și dr. Gheorghe Cerin, medic chirurg cardiolog.