În capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a fost săvârşită luni, 13 septembrie, slujba de pomenire a pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, la patru ani de la trecerea sa
Conferință dedicată Zilei Culturii Naționale
În seara zilei de duminică, 12 ianuarie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București s-a desfășurat prima conferință organizată în acest an de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), intitulată „Rolul culturii în dezvoltarea tinerilor. Modele de tineri din istoria României”, în colaborare cu Cenaclul „Sfântul Simeon Noul Teolog” al facultății.
Conferința moderată de părintele Vasile Gavrilă, îndrumătorul asociației, a avut-o ca invitată pe acad. Georgeta Filitti, istoric român și autoare a numeroase studii despre personalități istorice românești.
„Educația și cultura sunt pilonii fundamentali care susțin dezvoltarea individuală și colectivă a unei societăți. În rândul tinerilor, aceste elemente joacă un rol esențial în formarea caracterului, a valorilor morale și a capacității de a contribui activ la progresul comunității. De asemenea, învățăturile preluate de la înaintași oferă un context istoric și cultural care îi ajută pe tineri să înțeleagă cine sunt, de unde vin și cum pot construi un viitor mai bun. Înaintașii, prin realizările și experiențele lor, reprezintă o sursă valoroasă de înțelepciune pentru tineri. Istoria este plină de exemple de oameni, precum Mihai Eminescu, Constantin Noica sau Avram Iancu, care au luptat pentru libertate și dreptate, iar poveștile lor pot servi ca modele de conduită și perseverență. Lecțiile înaintașilor, fie că sunt exemple de curaj, creativitate sau înțelepciune, îi pot inspira să devină lideri responsabili și cetățeni implicați. Într-o eră a schimbărilor rapide, păstrarea și promovarea acestor valori sunt esențiale pentru a asigura un viitor solid și armonios”, a spus acad. Georgeta Filitti.