Schimbările din regimul alimentar pot influenţa decisiv greutatea corporală

Data: 27 Iunie 2011

Micile schimbări în regimul alimentar, aşa cum ar fi consumul unei cantităţi puţin mai mari de cartofi prăjiţi în fiecare zi în detrimentul legumelor, pot avea un impact uriaş pe termen lung în ceea ce priveşte supraponderabilitatea şi chiar obezitatea. Astfel, în cadrul unui studiu desfăşurat în Marea Britanie, au fost observate trei grupuri distincte însumând 120.000 de voluntari, bărbaţi şi femei, pe perioade de câte 4 ani şi apoi pe încă 20 de ani. Toate cele trei grupuri erau formate din persoane care la începutul studiului aveau greutate normală şi nu sufereau de nicio maladie cronică. Majoritatea participanţilor s-au îngrăşat în medie, în 4 ani, cu 1,52 kilograme şi respectiv cu 7,62 kilograme după 20 de ani. Rezultatele studiului au indicat faptul că cea mai importantă creştere în greutate poate fi legată de o creştere a consumului cotidian de chipsuri şi cartofi prăjiţi, de băuturi cu zahăr, carne şi mezeluri. De cealaltă parte, un consum cotidian bazat pe fructe, legume, cereale şi iaurturi a dus la scăderea în greutate. De asemenea, persoanele care dorm între 6 şi 8 ore pe noapte se îngraşă mai puţin decât cele care dorm peste 8 ore.

@ Scrieţi-ne pe adresa: "Ziarul Lumina", Str. Petru Movilă nr. 69, Iaşi; sau pe adresa de e-mail: otilia_balinisteanu@yahoo.com