Schitul Foltea, locul de isihie al mărturisitorilor ardeleni
În munții care ocrotesc Săliștea Sibiului se află un loc binecuvântat de Dumnezeu, sfințit de rugăciunile isihaștilor și mărturisitorilor pentru Ortodoxie din Transilvania. Istoria așezământului de la Foltea, sau de la Fântâna Foltii, cum mai este cunoscut în zonă, este marcată de doi mari mărturisitori: Sfântul Visarion Sarai și ieromonahul Arsenie Boca.
Izvorul tămăduitor
Sfințit de rugăciunile mărturisitorilor
Schitul Foltea liniștește orice suflet ajuns aici. Acest pământ bătătorit de genunchii sfinților, preoților, mărturisitorilor care s-au adăpostit aici aduce binecuvântare în sufletele celor care au ajuns să-l calce. Găsim o biserică de piatră, unică prin arhitectură și prin frumusețea ei, iar chiliile vechi ne povestesc parcă de isihaștii și preoții mărturisitori din Mărginimea Sibiului care s-au refugiat aici de-a lungul vremii. Despre aceștia nu se cunosc prea multe. Nu prea există documente, dar oamenii știu că aici a fost un loc de sfinți, un loc aparte, un bastion de apărare a Ortodoxiei din Ardeal, amenințată ani la rând cu dispariția.
„Schitul este foarte vechi, dar nu se știe cu exactitate când a fost înființat. Primele atestări datează din perioada 1650-1700, când schitul a fost un bastion de apărare a Ortodoxiei din Săliște și celelalte sate. Se știe că pe locul unde se află acum liceul din Săliște era o biserică, dărâmată de generalul Bucow, iar preoții și credincioșii veneau aici să se roage, erau oficiate slujbe religioase. Din păcate nu se păstrează prea multe documente despre acea perioadă”, ne-a spus Maica Teofana.
Isihaști și mărturisitori ai Ortodoxiei
„Aici a fost mereu o viață sihăstrească, asta a fost menirea schitului. Niciodată nu a fost aici o viață monahală de obște, închegată, de lungă durată. A fost mereu un loc retras, greu de găsit. Nici măcar generalul Bucow, cu toate hărțile austriece și cu toată rigoarea oștilor sale, nu a găsit schitul pentru a-l distruge”, a continuat Maica Teofana.
Oamenii susțin că tot aici, în perioada 1950-1952, părintele Arsenie Boca avea să se ascundă de comuniștii atei care prigoneau preoțimea.
Biserica eroilor sălișteni
„Locașul a fost construit de meșteri pietrari din Croația. A fost o comunitate de evrei croați în zonă și ei au ridicat această frumoasă biserică din piatră. Arhitectul a fost inginerul Marcu, cel care a făcut și Arcul de Triumf de la București. A fost sfințită la 1926, a primit hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și nici de atunci nu se știu prea multe despre viața monahală”, a mai spus Maica Teofana.
Pictura bisericii a fost făcută în 1990 de sora Viorica de la Rășinari, iar catapeteasma a fost pictată de pictorul Gabadaev din Sibiu.
Slujbele religioase sunt oficiate periodic de preoții din Săliște. Chiar dacă își sărbătorește hramul de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, la praznicul Izvorului Tămăduirii vin mulțimi de credincioși să participe la sfințirea apei.
„Vin mai mulți preoți aici pentru a săvârși sfințirea apei, iar credincioșii se strâng în număr mare să ia apă. Există oameni care mărturisesc că s-au vindecat de diferite boli”, ne-a mai spus Maica Teofana.
Foltea rămâne și astăzi un loc de rugăciune, de liniștire a sufletului și minții, de apropiere, în acest fel, de Dumnezeu.