Şedinţe ale forurilor eparhiale în Arhiepiscopia Dunării de Jos
La sfârşitul săptămânii trecute, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au avut loc şedințele de lucru ale Consiliului eparhial şi Adunării eparhiale, în cadrul cărora au fost prezentate dările de seamă privind activitatea desfăşurată în anul 2020 şi analizarea proiectelor pentru anul în curs. A fost demarat și un proiect educaţional destinat pregătirii elevilor Seminarului Teologic Ortodox din Galaţi pentru susţinerea examenului de bacalaureat.
Membrii Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au întrunit într-o şedinţă de lucru, vineri, 12 februarie, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Centrul eparhial din Galaţi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
În debutul întrevederii, chiriarhul locului a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a vorbit despre puterea rugăciunii şi despre perioada dificilă de pandemie, dar şi despre filantropie. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat ultimele apariţii editoriale ale editurii eparhiale, precum şi DVD-ul cu retrospectiva activităţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos, desfăşurate în anul 2020.
În cadrul lucrărilor, responsabilii sectoarelor din Administraţia eparhială au prezentat sinteza activităţii pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul 2020. Şedinţa a continuat cu analizarea proiectelor şi a programelor pentru anul 2021, în vederea receptării şi aplicării acestora la nivelul unităţilor administrative din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Ziua următoare, sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu” a Centrului eparhial a găzduit lucrările Adunării eparhiale, şedinţa forului deliberativ desfăşurându-se, de asemenea, sub preşedinţia Arhiepiscopului Dunării de Jos.
Evenimentul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei Te Deum-ului la Catedrala Arhiepiscopală, la finalul cărora ierarhul Dunării de Jos a rostit un cuvânt de învăţătură despre importanța păstrării unei legături cu românii din diasporă şi a evidenţiat relația care există între pomenirea celor adormiţi în Biserică şi îngrijirea locurilor de veci în care trupurile celor dragi ai noştri aşteaptă învierea de obște.
În cadrul şedinţei, după apelul nominal, au fost prezentate rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti, fiind evidențiate activităţile social-filantropice, cultural-educaţionale şi patrimoniale, în cadrul cărora au fost sprijinite 60.309 de persoane, valoarea ajutoarelor oferite ridicându-se la suma de 6.862.403 de lei. În încheiere au fost analizate proiectele propuse pentru anul 2021, orientate, de asemenea, spre sprijinirea semenilor aflaţi în diferite situaţii de risc, pe fondul pandemiei de COVID-19.
Totodată, în cadrul unui proiect mai vechi, elevii Seminarului Teologic din Galaţi au fost invitaţi la Centrul eparhial din oraş, unde a fost prezentat proiectul educaţional destinat seminariştilor care se pregătesc pentru susţinerea examenului de bacalaureat.
În cadrul acestuia, la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, cu implicarea unor profesori voluntari, seminariştii din anii terminali, secţiile Pastorală şi Patrimoniu Cultural, beneficiază în această perioadă de meditaţii gratuite la disciplinele de bacalaureat.
Profesorii Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, şi Viorel Mortu de la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila au abordat aspecte ce ţin de tematica pentru bacalaureat.
La final, tinerii seminarişti au vizitat expoziţia de carte amenajată în cadrul Centrului eparhial.