Sesiune de evaluare a candidaților la preoție din Arhiepiscopia Bucureștilor

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 17 Septembrie 2024

Arhiepiscopia Bucureștilor a orga­nizat marți, 17 septembrie, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească pentru teologii care doresc să ocupe un post clerical vacant în unitățile bisericești din eparhie. Examenul a cuprins două probe și a fost găzduit de Centrul de formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, la acesta participând 17 candidați, fii duhovnicești ai eparhiei, care îndeplinesc condițiile canonice, statutare și regulamentare bise­ricești.

Comisia de examinare a fost formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și din membri ai Administrației eparhiale, fiind prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor. Candidații au susținut două probe, una scrisă și una orală, în cadrul cărora le-au fost evaluate cunoștințele de administrație bisericească necesare în viitoarea lor activitate, precum și competențele practice din mai multe domenii de studiu teologic, anume Drept canonic, Liturgică, Catehetică și Omiletică sau Muzică bisericească.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul ne-a vorbit despre specificul acestui examen de evaluare, oferind detalii despre tipul cunoștințelor și competențelor care sunt evaluate în cadrul acestuia.

„Arhiepiscopia Bucureștilor organizează periodic astfel de examene de capacitate preoțească, nu atât pentru verificarea unor cunoștințe care trebuie permanent înnoite prin lectură, printr-o legătură cu cartea și cu persoanele care ne pot ajuta în viață, cât pentru a vedea capacitatea unor tineri care doresc să slujească Biserica într-o perioadă care are atât de multe probleme și frământări. Un astfel de examen oferă comisiei formate din cadre didactice și din preoți cu experiență administrativă posibilitatea de a aprecia în mod just valoarea unor astfel de tineri. În acest fel se întâlnește bucuria de a descoperi oameni de vocație. Ne aducem aminte de un tânăr pe care Evanghelia ni-l prezintă ca doritor a afla tainele Împărăției lui Dumnezeu. El se întreba ce trebuie să facă pentru a dobândi viața veșnică. La fel sunt, în general, și acești tineri care doresc să slujească Biserica. Prezența lor la examene, nu doar o dată pe an, arată această vocație și dorința de slujire a Bisericii, care aduce după un număr de ani și roadele așteptate, pentru că fiecare tânăr este chemat să propovăduiască Evanghelia și să facă misiune în parohia care îi va fi încredințată. Din această perspectivă, un astfel de examen este de folos tinerilor care, după terminarea studiilor, aprofundează anumite teme ale adminis­trației, dar și pe cele pe care le-au întâlnit în timpul studiilor teologice, care privesc Catehetica, Omiletica, Liturgica, Muzica, Pastorala, Dreptul bisericesc și celelalte”, a spus Preasfinția Sa.

„Acest examen este conceput astfel încât în cadrul unei probe scrise și al unei probe orale să nu fie reluată evaluarea cunoștințelor care deja sunt dobândite de acești candidați, pentru că ei toți sunt licențiați ai Facultății de Teologie Ortodoxă, absolvenți de Teologie pastorală. Nu sunt reluate cunoștințele biblice, de istorie bisericească sau de exegeză, ci este evaluat modul în care aceste cunoștințe au fost împropriate de acești candidați și valorificate prin aptitudinile lor speciale de a sluji Biserica din această perspectivă”, a declarat părintele Dumitru Ștefă­nescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La această a treia sesiune a examenului de capacitate preoțească din anul 2024 s-au înscris 17 candi­dați, 16 mireni și 1 monah. Rezultatul examenului are valabilitate de un an pentru cei care obțin o medie a celor două probe între 7,00 și 8,99, respectiv de doi ani pentru cei cu medii mai mari de 9,00.