Sfânta Cruce îi ajută pe credincioşi să treacă peste greutăţi
În Duminica a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala Mitropolitană din Sibiu de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia vicarului-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă. La Sfânta Liturghie a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Ardealului a vorbit celor prezenţi despre puterea Sfintei Cruci şi i-a îndemnat pe toţi să respecte măsurile impuse de autorităţi, să se roage necontenit la casele lor şi să aibă credinţă în puterea lui Dumnezeu de a-i ajuta să treacă peste această provocare: „Primul lucru pe care îl cuprinde chemarea pe care ne-o adresează acum Mântuitorul Iisus Hristos, prin Evanghelia de astăzi, este opţiunea noastră, libertatea noastră de a ne asuma Crucea şi de a o purta, aşa cum Hristos, de bunăvoie, din dragoste faţă de creaţia lui Dumnezeu, faţă de omenire, şi-a asumat toată sarcina păcatelor lumii, pe care le-a răstignit pe Cruce, pentru ca să biruiască moartea prin moartea Sa. Când vedem acum câtă tragedie este în întreaga lume, când vedem că nici măcar timp de înmormântare nu mai există, când vedem această încercare, singura noastră şansă este de a ne obliga libertatea noastră să respecte poruncile Mântuitorului Hristos”.
Ierarhul a subliniat că „a ne lua Crucea înseamnă a ne asuma toată greutatea vieţii pe care Dumnezeu ne-a rânduit-o, nu pentru ca să ne piardă, ci ca să câştigăm Împărăţia cerurilor. Iar lepădarea de sine este tocmai ceea ce ni se cere nouă acum, adică să ne reducem la strictul necesar şi mai ales să ne înfrânăm pornirea noastră, chiar şi cea de comuniune, de desfătare, care este legală, permisă şi firească atunci când toate sunt normale”.
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, i-a îndemnat pe cei prezenţi să se pună sub ocrotirea Sfintei Cruci: „Este o mare încercare. Moartea nu o vedem, dar o simţim când va veni. Ea ne înconjoară mereu, iată că această încercare se învârte în jurul nostru, dar avem arme pentru a ne feri, şi cea mai puternică armă ne-o dă duminica de astăzi. În mijlocul Bisericii, în mijlocul comunităţii s-a ridicat astăzi Sfânta Cruce, asemănată cu un copac care ne adumbreşte pe noi, ne ocroteşte, în aşa fel încât arşiţele şi intemperiile nevoinţelor noastre să nu ne oprească din drumul acesta al călătoriei noastre împreună cu Hristos”.
Ierarhul a menţionat că Liturghiile vor fi transmise prin mijloacele moderne de comunicare: „Rămâneţi acasă şi staţi în genunchi în momentul prefacerii, în momentul comuniunii şi va fi comuniunea de rugăciune puternică, iar după această încercare o să vedeţi cât de mult iubim Casa Domnului, pe care de multe ori am uitat-o şi am preferat alte locuri în timp ce se săvârşea Sfânta Liturghie!”
La final, ierarhul a lansat un îndemn la responsabilitate faţă de cei apropiaţi: „Nu este limitată forţa pe care ne-o dă credinţa, adică dragostea pe care trebuie să o dăm ca răspuns iubirii dumnezeieşti, dragostea noastră faţă de cei dimprejurul nostru şi faţă de noi înşine, care este sfântă, adică dorim să nu fim noi pricină pătimirii altora, dar nici să fim noi provocatorii pătimirii proprii. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi! Fiţi tari în credinţă! Suntem cu toţii împreună! Vom răspunde tuturor necesităţilor frăţiilor voastre! Preoţii parohi vă stau alături!”