Sfântul Apostol Andrei, cinstit la Catedrala din Roman
În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de părinți slujitori și diaconi ai catedralei, din care a făcut parte şi arhimandritul Pimen Costea, vicar eparhial.
Înaltpreasfinţia Sa a rostit la finalul slujbei un cuvânt de învățătură, în care a evidenţiat pilda de urmat a Sfântului Andrei, creștinătorul poporului român.
„Astăzi, în mod deosebit, îl serbăm pe Sfântul Andrei, Apostolul neamului nostru românesc. Tot românul simte că face parte dintr-o biserică Apostolică, una cu tradiție și istorie. Oricât ai încerca să desparți istoria de biserica neamului din care se constituie biserica în Hristos, nu se poate! Cei care suntem mai în vârstă ne amintim că pe vremea comunismului s-a încercat să se desprindă cele două instituții emblematice pentru poporul român, dorind să se facă o istorie a neamului nostru binecredincios fără școala duhovnicească la care s-a format poporul român. După cum știți, Școala este o prelungire a pridvorului bisericii, tocmai de aceea este important să știm că Sfânta Biserică în forma ei instituțională a format școala, a format grupuri de învățământ, nu numai religios, ci și istoric și de cultură generală. Biserica face parte din ființa neamului, întrucât a avut șansa să fie semănată în părțile noastre, ale ținutului carpato-danubian și Pontului Euxin, prin sămânța Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus
Hristos. S-a semănat aceasta prin Sfântul Apostol Andrei, el fiind cel care a semnat actul de botez al neamului românesc când era în formare ca civilizație și cultură”, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim.