Sfântul Dimitrie cel Nou și-a încheiat călătoria în Arhiepiscopia Bucureștilor
În anticiparea sărbătoririi, la 13 iulie 2024, a 250 de ani de când Cuviosul Dimitrie cel Nou veghează asupra Capitalei țării noastre și a întregii Arhiepiscopii a Bucureștilor prin cinstitele sale moaște din Catedrala Patriarhală, sfântul ocrotitor al Bucureștilor a poposit rând pe rând în cele 13 protopopiate ale eparhiei, aducând binecuvântare și alinare în comunitățile în care a poposit. În cadrul ultimei etape a acestui pelerinaj istoric, o veche vatră monahală renăscută și cinci comunități parohiale din sectorul 6 au primit vizita Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.
În zorii Duminicii a 5-a din Postul Mare, înainte de începerea programului liturgic, clopotele Catedralei Patriarhale au vestit ultima deplasare a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în cadrul procesiunii care anticipează sărbătorirea unui sfert de mileniu de la așezarea sfintelor sale moaște în ctitoria voievodală de pe Colina Bucuriei. În acest itinerar care a vizat șase popasuri de rugăciune și închinare în comunități din sectorul 6 al Capitalei, sfântul ocrotitor al Bucureștilor a fost însoțit de o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din care au mai făcut parte părintele protoiereu Cătălin Dabu, părintele protosinghel Filaret Irofte și ierodiaconul Macarie Grigoriu.
După săvârșirea ceremoniei speciale în Catedrala Patriarhală, alaiul procesional s-a îndreptat către Parohia Cotroceni, unde numeroși credincioși purtând în mâini flori și icoane și-au întâmpinat ocrotitorul spiritual în sunetul clopotelor și al cântărilor închinate lui. După slujba de binecuvântare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre exemplul de rugăciune și pocăință oferit de Sfânta Maria Egipteanca: „Ne aflăm într-o duminică în care Biserica ne propune modelul Mariei Egipteanca, o Cuvioasă care s-a rugat îndelung și a plâns mult. În chip special, pe lângă sfinții care sunt dascăli ai pocăinței ni se oferă și Sfântul Cuvios Dimitrie, pentru că în Postul Sfintelor Paști din anul mântuirii 2024 ne îndeamnă pe toți să urmăm calea pe care a urmat-o el dimpreună cu toții sfinții Bisericii”.
Următorul popas a fost la Parohia Militari III, credincioșii care se pregăteau pentru a participa la Sfânta Liturghie primindu-l în mijlocul lor pe Cuviosul Dimitrie cel Nou cu bucurie și recunoștință pentru binecuvântarea lui Dumnezeu prin vizita sfântului. După oficierea slujbei de primire, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evocat istoria plină de încercări a sfântului lăcaș. „Ne aflăm într-o biserică mărturisitoare, care la începutul existenței ei a trecut prin numeroase umilințe. Această parohie a fost înființată cu doar trei ani înainte de instaurarea regimului comunist și pentru multă vreme biserica zidită într-un ritm foarte lent a fost amenințată constant cu demolarea. (…) Biserica ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul ne îndeamnă pe toți la pocăință. Mesajul Sfântului Ioan este actual mai ales în această zonă”, a spus ierarhul.
În continuare, vreme de trei ceasuri și jumătate, sfântul ocrotitor al Bucureștilor a găsit loc potrivit de odihnă în mijlocul credincioșilor Parohiei Brâncuși, care au dorit să se împărtășească de binecuvântarea lui Dumnezeu revărsată asupra Bisericii prin sfinții Săi. Racla a fost întâmpinată de tineri purtând icoane și steaguri bisericești, fiind însoțită până în fața bisericii parohiale cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul”, Paraclis Patriarhal, unde a fost așezată spre închinare.
În sfântul lăcaș, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia a hirotonit un preot și un diacon.
După citirea Sfintei Evanghelii duminicale, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale textului scripturistic, evocând și pilda de pocăință a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, căreia îi este închinată această duminică.
„Foarte mulți oameni Îl vedeau pe Mântuitorul atunci ca pe singurul care putea răsturna stăpânirea romană. Și ucenicii au crezut că Iisus va merge la Ierusalim unde va fi ales rege și doreau funcțiile cele mai de cinste. Dar Mântuitorul le-a oferit o altă variantă și le-a spus: «Care vrea să fie mai mare, să fie slujitorul tuturor». Cel mai înalt exemplu de slujire ni l-a oferit Mântuitorul. Cu puțin înainte de a fi prins de stăpânitorii lumești, a spălat picioarele ucenicilor. Tot El i-a slujit pe cei aflați în nevoi. Mântuitorul i-a sfătuit pe ucenici să caute prin fapte locurile înalte, nu prin privilegii. (…) În duminica aceasta este pomenită Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, un exemplu înalt, tulburător de pocăință al unei femei care, după ce a cunoscut viața cu belșug de plăceri și de amăgiri, a făgăduit că se va întoarce. 47 de ani i-a petrecut în pustiul Iordanului, iar când se ruga, sfânta se înălța de pe pământ la cer”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele vicar eparhial Costel Burlacu, parohul acestei biserici, a adresat un cuvânt de mulțumire Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea realizării acestui pelerinaj, Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru prezența în mijlocul comunității și pentru săvârșirea Sfintei Liturghii. Un cuvânt de recunoștință a adresat și tuturor celor care s-au implicat, autorități și nevoitori, în organizarea pelerinajului în cele 13 protopopiate ale eparhiei, care s-a încheiat în această duminică.
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a oprit apoi în Parohia Militari I, fiind întâmpinat de cler și popor cu aceeași emoție sfântă. În cuvântul rostit în cadrul acestui popas, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidențiat lucrarea misionar-pastorală a slujitorilor acestui Sfânt Altar, precum și implicarea comunității în acțiunile filantropice desfășurate la nivel de protopopiat. „Biserica aceasta se vădește a fi o parohie cinstitoare a sfinților și prețuitoare a operei marilor teologi și a lucrării lor. Cinstitoare a sfinților întrucât aici se află un fragment din moaștele marelui teolog, cuvântător de Dumnezeu și Arhiepiscop al Constantinopolului, Grigorie. De asemenea, în acest lăcaș adeseori s-au auzit omiliile unor cunoscuți teologi. Pe de altă parte, este cunoscută activitatea filantropică a acestei parohii, care s-a dovedit a fi binefăcătoare pentru multe proiecte filantropice. Prin ajutorul acestei parohii s-a lucrat întru slujirea aproapelui”, a spus Preasfinția Sa.
Singurul așezământ monahal din sectorul 6, Mănăstirea Chiajna, a fost vizitat apoi, sfântul cuvios petrecând un ceas în mijlocul nevoitorilor și al pelerinilor care l-au așteptat în rugăciune smerită. După rugăciunea de binecuvântare, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt în care a evocat istoria zbuciumată a acestui așezământ: „După cum s-a mai spus, această mănăstire este o «rană» la marginea Bucureștilor. Ne aducem aminte de inspiratele cuvinte ale Sfântului Andrei Criteanul, care spunea despre Iov că socotea rănile mărgăritar. Așa am putea privi și noi aceste ziduri neterminate. Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie vin aici pentru a spori nădejdea că această măreață biserică de altădată ar putea să fie restaurată și terminată”.
Penultima escală a acestei călătorii a fost la Parohia Belvedere, sfintele moaște fiind întâmpinate de popor numeros în mărețul lăcaș de cult care s-a întors la frumusețea originală în urma unui amplu proces de restaurare. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a apreciat eforturile părintelui paroh de restaurare a sfântului lăcaș, amintind și despre slujirea ierarhului Pavel Șerpe, înmormântat în cripta de sub Altarul lăcașului.
Itinerarul Cuviosului Dimitrie cel Nou s-a încheiat în Parohia „Sfânta Vineri” din cartierul Drumul Taberei, unde credincioșii, așezați asemenea florilor în straturi, în ordine desăvârșită, au așteptat sosirea sfântului ocrotitor al Bucureștilor. Racla a fost așezată într-un baldachin din curtea bisericii, iar după săvârșirea slujbei de binecuvântare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de apreciere pentru activitatea desfășurată în această comunitate. „Această biserică vorbește despre evlavia credincioșilor. Este un semn deosebit al milostivirii lui Dumnezeu față de noi și un semn al dragostei noastre față de El. Orice lucrare de acest fel nu se poate realiza fără jertfa păstorilor, uneori o jertfă totală, pentru că de multe ori trebuie să uităm de noi, de cei apropiați și să ne închinăm timpul Domnului. Dragostea părintelui Iustin Manta pentru Biserică nu are nevoie de cuvintele cuiva. Sunt multe zile, mai ales din posturi, când părintele pleacă din biserică după miezul nopții. Așa se lucrează când ești iubitor de slujire și când dorești să te asemeni sfinților”, a spus ierarhul.
În continuare, în sfântul lăcaș a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, în cadrul căreia au fost binecuvântate aproximativ 1.500 de fiole cu untdelemn care au fost împărțite credincioșilor la plecare. La finalul slujbei, părintele paroh Iustin Manta, inspector eparhial, a adresat un cuvânt de mulțumire Patriarhului României și Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, oferindu-i acestuia din urmă o frumoasă icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, al Sfântului Apostol Timotei și al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.