Sfântul Haralambie sărbătorit la Biserica Flămânda din București

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 13 Feb 2023

Biserica Flămânda din Bucu­rești, edificiu istoric cunoscut al Capitalei închinat Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, și-a sărbătorit vineri, 10 februarie, ocrotitorul spiritual.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, condus de pr. lect. dr. Aurel Mihai, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucu­rești, care a rostit și un cuvânt de învățătură în care a evocat viața și virtuțile Sfântului Mucenic Haralambie: „Viața Sfântului Haralambie a fost ca o lumânare care a ars pentru mărturisirea dreptei cre­dințe. La vârsta senectuții i-a fost încercată credința cu multe chinuri și a rămas tare în credință. De aceea, se cuvine ca să punem la suflet acest model al Sfântului Haralambie și să încercăm și noi, într-o lume atât de agitată, convulsivă, în care de multe ori scara valorilor este inversată, să ne păstrăm dreapta cre­dință. Dacă Sfântului Haralambie i-a fost strujit trupul, nouă ne este agresat sufletul, ne este încercată credința, ne este încercată tradiția noastră strămoșească și de ce nu valorile perene pe care le-am moștenit de la înaintașii noștri și pe care avem datoria să le împăr­tășim și să le transmitem urmașilor, pentru ca neamul nostru să rămână mărturisitor”.

La final, pr. prof. dr. David Pestroiu, parohul bisericii, a vorbit despre bucuria sărbătorii revărsată asupra credincioșilor, cât și asupra copiilor din cadrul centrului educa­țional al parohiei, așezat tot sub ocrotirea Sfântului Haralambie, care cuprinde „Grădinița Florilor” și un after-school.

Cu acest prilej, credincioșii s-au putut închina și la racla ce adăpos­tește un fragment din cinstitele moaște ale sfântului. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul de-a lungul istoriei acestui lăcaș de cult. După slujbă au fost oferite pachete cu hrană caldă celor prezenți.