Sfatul zilei: Afinele ajută la tratarea bolilor de ochi

Data: 22 Septembrie 2007

Glucochinina este un compus regăsit în majoritatea fructelor bace (zmeură, fragi, căpşuni, smochine, mure, struguri, afine) şi a fost folosită în multe cercetări ştiinţifice efectuate asupra bolnavilor de diabet, deoarece specialiştii consideră că această substanţă reduce nivelul de zahăr din vasele de sânge şi, prin urmare, reduce dependenţa de administrarea insulinei.

Afinul conţine şi nivele ridicate de vitamina A şi C care, în combinaţie cu pigmentul antocianină, îmbunătăţesc acuitatea vizuală, circulaţia sângelui la nivelul ochilor şi la nivelul sistemului nervos şi pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi, precum retinita pigmentoasă, glaucomul, miopia etc. Aceste efecte benefice sunt datorate şi antocianinelor, care ajută la protejarea ţesuturilor retinei împotriva radicalilor liberi. Vitaminele şi nutrienţii din afine sunt eficiente şi împotriva oboselii ochilor sau a „orbirii pe timp de noapte“. Flavonoidele protejează pereţii vaselor sangvine, înlesnesc reglarea cardiovasculară şi sensibilizează fotoreceptorii, mărind acuitatea vizuală. Alte substanţe active din afine (mirtilina şi neomirtilina) au acţiune hipoglicemiantă, determinând o hipergeneză la nivelul celulelor beta. Astfel, în formele uşoare de diabet se poate asocia cu insulinoterapia, determinând reducerea cantităţii de insulină injectabilă. (sursa: www.topsanatate.ro)