Sfatul zilei: La ce folosesc acizii graşi Omega-3

Data: 08 Septembrie 2007

O dietă sănătoasă pentru diabetici include cât mai multe mâncăruri bogate în proteine, cum este carnea de pasăre, de peşte, dar şi legumele. Aceste alimente nu cresc nivelul de glucoză din sânge.

Acizii graşi Omega-3 se găsesc în special în peşti graşi, cum ar fi somonul, păstrăvul, macroul şi sardinele şi oferă beneficii pentru sănătate care nu pot fi obţinute din alte alimente. Omega-3 din peşte sunt acizi graşi care scad trigliceridele, reduc ritmurile cardiace anormale, reduc presiunea sanguină şi îmbunătăţesc reglarea coagulării sângelui. Potrivit unui studiu, realizat pe mai mult de 10.000 de persoane, care sufereau de boli de inimă, consumul aproape zilnic a unui gram de ulei de peşte reduce mortalitatea cardiovasculară cu 30% şi riscul de deces prin infarct cu 45%. Acizii graşi Omega-3 pot amplifica eficacitatea medicamentelor prescrise pentru a reduce nivelul de colesterol din sânge. Protrivit aceluiaşi studiu, persoanele care consumă peşte de ocean nu sunt predispuse bolilor cardiovasculare, obezităţii sau diabetului. De asemenea, pot fi benefici şi persoanelor supraponderale cu hipertensiune, care urmează o dietă de slăbire. Specialiştii le recomandă celor care vor să urmeze o cură de slăbire să consume zilnic peşti bogaţi în grăsimi, pentru a-şi regla metabolismul glucozei şi insulinei. În timpul dietei, aceşti acizi graşi reduc presiunea sanguină, acelaşi efect avându-l şi asupra celor care nu ţin dieta, ci mănâncă peşte din obişnuinţă. Studiile medicale au demonstrat faptul că Omega-3 din peşte reduce probabilitatea formării cheagurilor sangvine, care conduc la atacuri de cord şi congestie cerebrală şi că îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. Aceste beneficii au fost demonstrate în testele clinice controlate, ce au apărut fără schimbări nefavorabile în activitatea glucozei sau insulinei. Din această cauză este recomandat consumul de peşte gras cu regularitate, o strategie importantă pentru îmbunătăţirea sănătăţii. O altă variantă pentru suplimentarea acizilor graşi Omega-3 în alimentaţie o constituie utilizarea suplimentelor nutriţionale din ulei de peşte, cel mai benefic fiind uleiul de somon. (sursa: www.topsanatate.ro)