Sfinții Martiri Năsăudeni prăznuiți la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu

Un articol de: Darius Echim - 14 Noiembrie 2022

În ziua de prăznuire a Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu, 12 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a liturghisit la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu, județul Bistrița-Năsăud. Paraclisul așezământului monahal este pus sub ocrotirea Sfântului Atanasie Todoran, originar din această localitate.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia i-a îndemnat pe credincioşi să urmeze credința Sfinților Martiri Năsăudeni și a vorbit despre importanţa păstrării dreptei credințe și cinstirea strămoșilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava, dirijat de protopsaltul Petru-Daniel Maxemiuc. La chinonic, interpreta Cornelia Ardelean Archiudean a cântat balada lui Moș Tănase Todoran.

Părintele stareț Irineu Paneș a mulțumit ierarhului și tuturor celor care ajută și cercetează mănăstirea. Pentru implicarea activă în viața Bisericii și în procesul de rectitorire a așezământului monahal, IPS Mitropolit le-a acordat diplome mai multor binefăcători, iar tuturor copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.

La final, ierarhul a vizitat șantierul noii biserici, a binecuvântat temelia și lucrările efectuate până în prezent, piatra de temelie fiind pusă la data de 1 iunie 2022.

Hram la Cluj-Napoca

În ziua cinstirii Sfântului Mare Mucenic Mina, 11 noiembrie, IPS Mitropolit Andrei a liturghisit în Parohia „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua, cu prilejul hramului și al împlinirii a 10 ani de la punerea pietrei de temelie.

Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi „să-L mărturisim pe Hristos prin faptele noastre mici și neînsemnate” şi a vorbit despre viața și minunile Sfântului Mare Mucenic Mina, protectorul celor păgubiți. Răspunsurile litur­gice au fost date de corul parohiei şi de ab­solvenți de la Academia de Muzică „Gheor­ghe Dima” din Cluj-Napoca. Comunitatea parohială este păstorită de pr. paroh Dumitru Bărbos, avându-l alături pe preotul slujitor Iliuță Gabriel Popa.