Sfinţirea Paraclisului „Sfântul Nectarie din Eghina“
Sute de credincioşi au venit ieri la sfânta Mănăstire Parepa din comuna Colceag, judeţul Prahova, pentru a putea participa la slujba de sfinţire a paraclisului de iarnă din incinta mănăstirii, săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Noul lăcaş de cult a primit hramul "Sfântul Nectarie din Eghina".
După slujba de târnosire, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica mare a mănăstirii, cu hramul "Sfânta Treime", înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Deşi soarele nu a fost deloc îndurător, temperaturile de afară ajungând la valori greu de suportat, oamenii au venit în număr mare la slujbă şi au aşteptat în linişte pentru a putea trece prin altarul lăcaşului abia târnosit.
"În paraclisul care a fost târnosit astăzi săvârşim toate slujbele din perioada iernii. Fiind un spaţiu mai mic, ne este mai uşor să îl încălzim, până vom reuşi să încălzim şi biserica mare. Paraclisul a fost construit în 2002 şi pictat în anii următori. Cu ocazia sfinţirii am oferit tuturor pelerinilor hrană caldă şi încercăm mereu să îi ajutăm pe cei nevoiaşi care sunt apropiaţi ai mănăstirii cu materiale, alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte", ne-a declarat maica stareţă Evghenia Dima.
Un sistem de încălzire modern şi ecologic
La finalul Sfintei Liturghii, pentru ajutorul dat la organizarea spaţiului verde din jurul bisericii şi pentru asigurarea încălzirii construcţiilor mănăstirii cu un sistem modern şi ecologic, PS Varsanufie Prahoveanul a acordat, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, domnului Constantin-Florin Purghel, de la societatea comercială PECFEF Tehnica din Ploieşti, Diploma de onoare cu chipul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. "Ne rugăm ca Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi cei care au ajutat la construirea şi amenajarea acestui aşezământ", a spus Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul.
Printre cei prezenţi la deosebitul eveniment s-a numărat şi doamna Jadranka Šturm Kocjan, ambasadorul Republicii Slovenia. "Am vrut foarte mult să vizitez această mănăstire şi să cunosc oamenii din această localitate şi de asemenea să sprijin societatea Gorenje, care a dat acestui aşezământ monahal un sistem de încălzire deosebit, pentru că este una din cele mai importante societăţi slovene care activează în România. De asemenea, este o plăcere şi o onoare pentru mine să sprijin această iniţiativă unică de a ajuta această mănăstire românească", a spus ambasadorul Jadranka Šturm Kocjan.
Noua pompă de căldură instalată cu sprijinul celor doi inimoşi ctitori are avantajul de a funcţiona cu un consum de energie foarte redus. "Toate instalaţiile sanitare din cele două imobile ale mănăstirii sunt aprovizionate de această instalaţie. Faţă de celelalte instalaţii tradiţionale de încălzire, această pompă de căldură permite o economie de 75%. Pentru că am avut o legătură personală cu această mănăstire şi văzând condiţiile grele în care stau maicile aici, am vrut să le ajut în acest fel", a declarat directorul Florin Purghel.