Simpozionul „Monumentul – tradiţie şi viitor” la Iași

Un articol de: Cătălin Acasandrei - 04 Octombrie 2019

La Iași a debutat joi, 3 octombrie, ediția a XXI-a a Simpozionului Internaţional „Monumentul – tradiţie şi viitor”. La deschiderea evenimentului a participat Înaltpreasfin­țitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Sesiunea inaugurală a simpozionului a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi, în prezența organizatorilor și a autorităților locale, iar lucrările pe secţiuni se desfă­șoară la Muzeul Municipal „Regina Maria” din strada Zmeu nr. 3, imobil reprezentativ pentru programul de restaurare şi consolidare a monumentelor istorice din capitala Moldovei.

Prezent la deschiderea simpozionului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat participanților un cuvânt de binecuvântare, subliniind impor­tan­ța organizării unei astfel de întâlniri: „Am ajuns la cea de-a XXI-a ediție a «Monumentului». An de an, poate, cei de față se întreabă, cum m-am întrebat și eu, dacă va mai fi organizată și o altă ediție. Ne punem această întrebare pentru că privim în jurul nostru și constatăm că rare sunt evenimentele care pot fi definite cu o asemenea consecvență și continuitate. Simpozionul are, iată, douăzeci de ani de istorie, și ne gân­dim cum a fost posibil acest lucru. Poate că este taina monumentului în sine, purtător de durabilitate, de forță lăuntrică, pentru a rezista vremurilor și vrăj­mă­șiilor de tot felul. Poate este ora­șul Iași, cu a sa istorie, cre­dință, cultură, adică deschidere spre veșnicie. Poate că este luna octombrie, apropierea de hramul Sfintei Parascheva, care, cu o istorie de aproape 400 de ani, va fi organizat și în acest an [...]. Sau poate că sunteți dumneavoastră, dragi iubitori ai monumentelor, care formați o familie, iar membrii unei familii se întâlnesc cel puțin o dată pe an [...] Îl rog pe Dumnezeu să ne dăruiască tuturor capacitatea de a respecta munca înaintașilor noștri și a celor care sunt alături de noi, să ne dea putere să fim cuprinși de duhul lor și să le continuăm lucrarea”. 

Simpozionul „Monumentul – tradiţie şi viitor” reuneşte specialişti de prestigiu din cadrul Ministerului Culturii, Academiei Române, Institutului Național al Patrimoniului, din institute de cercetare și universități din România și din străinătate, muzee, specia­liști din domeniile cercetării, conservării şi restaurării monumentelor istorice.

Pe parcursul celor patru zile sunt abordate subiecte diferite, structurate pe câteva mari teme: „Viaţa monumentelor (ctitorii, moşteniri, înstrăinări, degradări, restaurări)”, „Arhitecţi în an aniversar: Nicolae Ghika-Budeşti – 150 ani de la naştere”, „Monumente din perioada 1948-1989 – valoare culturală complexă şi mesaj identitar”, „Satul românesc astăzi – strategii pentru salvarea arhitecturii tradiţionale” și „Tehnici şi tehnologii de restaurare”.