Simpozionul omagial „Educație pentru comunicare“

Un articol de: Silviu Dascălu - 21 Octombrie 2015

Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași a fost ieri, 20 octombrie, gazda unui amplu eveniment academic: Simpozionul omagial „Educație pentru comunicare”, dedicat profesorului universitar Laurențiu Șoitu la împlinirea a 45 de ani de activitate academică. În cadrul evenimentului, părintele consilier patriarhal dr. Nicolae Dascălu i-a înmânat profesorului ieșean, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru mireni. De aseme­nea, a fost citit mesajul Preaferici­tului Părinte Patriarh Daniel a­dresat emeritului profesor ieșean.

Evenimentul, organizat de Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Uni­versității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, a fost moderat de prof. dr. Ion Dafinoiu, decanul acestei facultăți, și a cuprins mai multe secțiuni. În prima parte, în ședința de deschidere, invitații, profesori de la majoritatea universităților din țară, dar și din afara gra­ni­țelor, au prezentat omagii profesorului Șoitu, între aceste mesaje nu­mărându-se și cel al Înalt­preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care i-a oferit sărbătoritului și o icoană a Sfintei Parascheva prin intermediul părintelui profesor universitar dr. Gheorghe Popa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

La finalul acestei părți, profesorul Laurențiu Șoitu a mulțumit celor prezenți, dar și celor care l-au născut și format și celor care i-au călăuzit pașii, arătându-și în primul rând recunoștința față de Dumnezeu pentru toată grija ce i-a purtat-o. De asemenea, a făcut referire la buna colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, păstorită în acea perioadă de actualul Patriarh al României, atunci când au fost puse bazele Radio TRINITAS.

A avut loc lansarea volumului „Educație pentru comunicare”, un volum ce însumează mesajele diferitelor personalități adresate profesorului ieșean, lucrare ce se deschide cu mesajul adresat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar apoi au urmat două secțiuni de comunicări intitulate „Comunicare cu rost, comunicare cu duh” și „Destinul pedagogului și pedagogia destinului”.