Slujire arhierească la Mănăstirea Neamț, în cinstea Sfântului Cuvios Paisie

Un articol de: Mihail Vrăjitoru - 15 Noiembrie 2024

Biserica noastră îl sărbătorește astăzi, în prima zi a Postului Nașterii Domnului, pe Sfântul Paisie de la Neamț: isihast, stareț al mai multor mănăstiri din Moldova, organizator și înnoitor al vieții monahale. La Mănăstirea Neamț, Sfânta Liturghie în cinstea sfântului cuvios a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de slujitori.

Credincioșii din zona Neamțului, dar și alți pelerini din Moldova au participat în această dimineață la slujbele ce s-au săvârșit în cinstea Sfântului Paisie de la Mănăstirea Neamț. Obștea monahală și clerici din împrejurimi l-au avut ca oaspete pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul care a săvârșit Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a subliniat faptul că Sfântul Paisie este un adevărat model de viață creștină:

„Dumnezeu a binecuvântat această mănăstire ca mărturie peste veacuri a lucrării pe care Sfântul Paisie a săvârșit-o cu prisosință, împlinindu-și menirea de a fi formator de oameni. Un om însuflețitor, care a înțeles cum să lucreze cu sufletul tinerilor ce veneau la el, căutând îndrumare; model de viață, model de urmat, căci, ascultându-l, aceștia au devenit călugări adevărați. Călugăr înseamnă, etimologic, și «bătrân frumos», pentru că filocalia, adică iubirea de viață trăită frumos, înfrumusețează omul. Iar omul care trăiește cuvântul lui Dumnezeu adânc și își împlinește viața prin slujirea sfinților devine, la bătrânețe, un om înțelept, un om frumos, care poartă pe chip lumina iubirii de Dumnezeu și de oameni, a cinstirii de Dumnezeu și a cinstirii semenilor.

Așadar, Sfântul Paisie, care a trecut la Domnul la vârsta de 72 de ani, ne-a arătat acest mod de a viețui frumos, de a atinge anii bătrâneții reflectând adevărul trăirii, precum și bogăția și rodnicia acesteia. De aceea îl cinstim astăzi, pentru că a lăsat în urmă o moștenire prețioasă. Aceasta nu constă doar în cărțile din bibliotecă - mărturii ale unor oameni harnici și înțelepți - sau în odoarele adunate, care și ele vorbesc despre un timp bogat, ci mai ales în înțelegerea adevărată a credinței și în trăirea care a dus la schimbarea mentalităților
.

La finalul slujbei, părintele arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a adresat un cuvânt de mulțumire:

„Dacă episcopul nu a putut veni la înmormântarea Sfântului Paisie, iată că Dumnezeu a rânduit, după 200 de ani, ca în ziua sa de prăznuire să fie prezenți ierarhi. Ne bucurăm foarte mult că astăzi a venit Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul în mănăstirea noastră (...). În urmă cu doi ani, s-au împlinit 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie, iar astăzi marcăm 230 de ani de la trecerea sa la Domnul. Îi cerem sfântului cuvios ajutorul și rugăciunea pentru noi, cei care suntem aici, la Mănăstirea Neamț. Desigur, aici sunt aici și alți cuvioși părinți, iar ocrotirea Maicii Domnului este mereu prezentă. Avem și alte sfinte moaște, dar marea noastră bucurie este acest mare cuvios care a viețuit în rândurile noastre.

Ne gândim adesea, stând în fața Sfintei Mese, că acest loc a fost sfințit de prezența multor cuvioși părinți. Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi de la Neamț este foarte cunoscut în lumea creștină ortodoxă, mai ales în spațiul slav, dar și în Grecia și chiar în America, unde multe biserici și mănăstiri au fost așezate sub ocrotirea sa”.