Sprijin din partea statului român pentru construirea unei biserici în Italia

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 03 Octombrie 2024

O nouă biserică de lemn, construită după tehnici tradiționale, dar și cu soluții tehnologice moderne, prinde contur în localitatea italiană Legnago, pentru credincioșii Parohiei „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie”. În urma demersurilor efectuate de părintele Ilie Daniel, cu contribuția credincioșilor, dar și a Secretariatului de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului României, anul trecut lucrările au demarat prin turnarea fundației noului lăcaș de cult.

De asemenea, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, parohia românească a inițiat demersurile pentru obținerea unui ajutor din partea statului român, care s-au concretizat prin semnarea unui contract de finanțare în valoare de 1.500.000 de lei cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, cu termen de desfă­șurare 31 decembrie 2024, se arată într-un comunicat al parohiei. După finalizarea acesteia și definirea amprentei noului spațiu de rugăciune, la 13 iulie 2024, Prea­sfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie, la rânduiala de cult participând oficialități locale, dar și europarlamentarul Florin Gheorghe Cârciu, însoțit de o delegație din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și nume­roși credincioși ai parohiei. 

Lucrările de construcție a lăca­șului au început la 1 august 2024. Până la această dată au fost ri­di­cați pereții de structură și turnul clopotniței, demarându-se și lucrările pentru alcătuirea acope­rișului. Lemnul bisericii este adus din România, unde a fost prelucrat în prea­labil. Lucrările vor continua cu finalizarea structurii și a pere­ților exteriori, precum și acoperirea bisericii cu un sistem inovativ de șindrilă bituminoasă, acoperită cu tablă de cupru. Proiectul parohial, numit simbolic „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, are ca obiectiv oferirea unui spațiu adecvat de rugăciune pentru întreaga comunitate a românilor din Legnago, dar și un loc unde aceștia se pot întâlni la marile sărbători creștine, pentru promovarea tradi­țiilor naționale și a culturii româ­nești.