Sprijin pentru restaurarea bisericii ortodoxe românești din Micherechi, Ungaria

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 16 Aprilie 2021

La biserica ortodoxă românească din Micherechi, Ungaria, au avut loc luni, 12 aprilie 2021, o întâlnire de lucru și o conferință de presă la care au luat parte Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, Soltész Miklós, secretarul de stat pentru Culte și Naționalități, Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al comunității românești în Parlamentul de la Budapesta, precum și alte numeroase oficialități, jurnaliști și locuitori.

Întâlnirea a fost prilejuită de anunțarea publică a sprijinului financiar nerambursabil oferit de Cancelaria Primului-Ministru pentru restaurarea bisericii ortodoxe românești cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Micherechi, în valoare totală de 20 de milioane de forinți. De asemenea, au fost acordate și alte sume de bani pentru grădinița românească și pentru Asociația de Dansuri Populare Româ­nești din această localitate, dar și pentru alte obiective culturale și educaționale destinate românilor din Ungaria.

La eveniment, secretarul de stat pentru Culte și oaspeții de la Budapesta și Giula, însoțiți de jurnaliști, au vizitat mai întâi biserica românească din Micherechi, unde au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și de clericii prezenți, ierarhul rostind o rugăciune de mulțumire și ajutor pentru credincioșii din Micherechi și pentru toți binefăcătorii lor. În continuare, acesta a adresat un cuvânt de bun venit oaspeților, subliniind bunele relații și colaborarea fructuoasă avută cu autoritățile de stat maghiare care, prin diferite proiecte, au ajutat și în trecut la restaurarea bisericilor românești, achizițio­narea unor case parohiale noi și la bunul mers al vieții bisericești în general. De asemenea, în timpul pandemiei, statul a menținut o relație benefică, de încredere și respect reciproc, cu toate cultele din Ungaria. Biserica, la rândul ei, a avut un rol foarte important, atât în împlinirea nevoilor spirituale ale credincioșilor, cât și în păstrarea identității lor naționale și spirituale. Conferința de presă propriu-zisă a urmat ulterior, fiind susținută în parcul din fața bisericii românești, în apropierea crucii din marmură intitulată „Monumentul Strămoșilor”.