Tabără de creaţie la Sâmbăta de Sus

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 18 Iulie 2013

Un grup de 48 de copii din localitatea Ucea de Jos, judeţul Braşov, au participat, în perioada 15-18 iulie, la o tabără de creaţie organizată la Mănăstirea „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus. Pe lângă activităţile obişnuite ale unei tabere de vară, copiii au participat zilnic la Sfânta Liturghie şi au primit Sfintele Taine.

Copiii participanţi la tabără sunt dintre premianţii Şcolii Gimnaziale din Ucea de Jos, iar tabăra de la Sâmbăta de Sus a venit ca o răsplată pentru rezultatele bune la învăţătură din timpul anului şcolar ce s-a încheiat. De altfel, aşa cum ne-a spus preotul paroh de la Ucea de Jos, protopopul de Făgăraş II, Ioan Tărcuţă, copiii au fost anunţaţi de această tabără încă din timpul anului şcolar, astfel încât aceasta să fie şi un stimulent pentru elevii dornici de rezultate remarcabile la învăţătură.

La tabăra de la Sâmbăta de Sus, alături de părintele Tărcuţă s-au aflat şase cadre didactice de la şcoala din Ucea de Jos, prin care activităţile din atelierele de lucru s-au desfăşurat după un plan bine stabilit şi cu diferite obiective.

„I-am adus în tabără pe elevii care au obţinut la sfârşitul anului şcolar premiile I, II şi III. Proiectul s-a desfăşurat în parteneriat cu Mănăstirea «Brâncoveanu» de la Sâmbăta de Sus, care ne-a asigurat cazarea şi masa în mod gratuit. De asemenea, am avut ca parteneri şi Primăria din Ucea de Jos, care ne-a oferit fonduri pentru cheltuielile avute la ateliere şi la celelalte activităţi, alături de  Şcoala Gimnazială din Ucea de Jos şi parohia noastră“, ne-a spus protopopul Ioan Tărcuţă.

Ateliere şi drumeţii

Cei 48 de copii din Ucea de Jos au fost împărţiţi în şase grupe de lucru şi au participat la diferite activităţi în cele patru zile de tabără. Fiecare grupă a fost supravegheată de un cadru didactic la atelierele de lucru, iar copiii au avut posibilitatea să înveţe să picteze icoane, să confecţioneze diferite obiecte religioase, să facă păpuşi şi jucării, iar una dintre grupe a fost instruită în a bate toaca de la mănăstire. Printre activităţile din cadrul taberei, s-au numărat şi treburile gospodăreşti. Câţiva dintre copii i-au ajutat pe monahi la treburile mai uşoare de la mănăstire, cum ar fi culesul afinelor. „Ne-am bucurat să vedem un interes crescut al copiilor faţă de toate activităţile din ateliere şi din gospodăria mănăstirii. Elevii au beneficiat şi de mult timp liber, pe care l-au folosit la joacă, la drumeţii prin jurul mănăstirii şi la alte activităţi recreative“, ne-a mai spus părintele Ioan Tărcuţă.

Spovedanie şi Împărtăşanie

O componentă esenţială a taberei de la Sâmbăta de Sus a fost programul duhovnicesc. Astfel de activităţi ale elevilor în vacanţa de vară au şi rolul de a-i apropia mai mult de viaţa liturgică a Bisericii, de rugăciune şi de învăţătura cea bună. Mănăstirea „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus a fost aleasă special pentru această tabără deoarece, pe lângă condiţiile optime oferite de spaţiile Academiei Teologice şi pe lângă frumuseţea împrejurimilor, aşezământul monahal este un loc de rugăciune, cu un program liturgic consistent şi cu obşte de monahi dispusă a-i îndruma duhovniceşte pe tinerii ce vin la poalele Munţilor Făgăraş.

„În fiecare seară din aceste patru zile de tabără, copiii au participat la slujba Vecerniei, oficiată la mănăstire. Apoi, după-amiaza, copiii s-au spovedit, iar a doua zi dimineaţa s-au împărtăşit la Sfânta Liturghie“, explică părintele Tărcuţă.

Înainte şi după fiecare masă oferită de mănăstirea făgărăşeană, elevii au fost învăţaţi să rostească rugăciuni şi să-I mulţumească lui Dumnezeu pentru darurile oferite. Copiilor nu li s-a impus să participe la slujbele religioase sau să rostească rugăciunile, dar spre surprinderea cadrelor didactice şi a părintelui paroh, micuţii au arătat deschidere şi dragoste faţă de cele sfinte pe tot parcursul taberei.

„Am fost foarte bucuroşi să vedem după prima zi de tabără cum toţi copiii au învăţat rugăciunile de la masă şi le-au rostit în cor“, a mai spus parohul de la Ucea de Jos.