Tabăra Naţională de Artă Sacră la Pătrângeni

Un articol de: Sabin Vodă - 13 August 2010

Mănăstirea "Buna Vestire" de la Pătrângeni, un minunat aşezământ monahal situat în judeţul Alba Iulia, a găzduit în perioada 1-11 august 2010 cea de-a cincea ediţie a Taberei Naţionale de Artă Sacră. Ediţia din acest an a taberei a fost una jubiliară şi a stat sub genericul "Umbra îngerului în grădina omenirii".

Vernisajul lucrărilor realizate de artiştii prezenţi în tabără a avut loc miercuri, 11 august, eveniment la care a participat şi Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Manifestarea a fost precedată de o slujbă de binecuvântare a Muzeului Etnografic al Mănăstirii Pătrângeni.

La vernisajul organizat în foişorul de vară al mănăstirii, au mai fost prezenţi pr. dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, asist. drd. Marius Dan Ghenescu, iniţiatorul şi coordonatorul taberei, pr. Iosif Zoica, consilierul cultural al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, pr. Niculiţă Pascu, protopopul de Alba Iulia, şi actriţa Manuela Golescu.

Tabăra Naţională de Artă Sacră este organizată de Centrul de Creaţie şi Cercetare Continuă "Sfântul Evanghelist Luca" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, în parteneriat cu Mănăstirea "Buna Vestire" din Pătrângeni şi a avut în acest an genericul "Umbra îngerului în grădina omenirii". Această manifestare a oferit posibilitatea celor prezenţi de a admira, într-un cadru natural de o rară frumuseţe, lucrările de artă sacră realizate de către participanţi la tabără.

Viitoare cursuri de pictură

Ediţia anului 2010 a fost una jubiliară şi a încununat o primă etapă în strategia centrului, anume aceea de a experimenta domeniile de cercetare cum ar fi pictură de şevalet, icoană pe lemn, ilustraţie de carte miniată, grafică, sculptură-modelaj, vitralii, desen, pictură murală, textile-tapiserie, metaloplastie, intervenţii postmoderne în natură şi în spaţii eclesiale - landart, curatoriat şi manageriat artistic. Acestea, în următoarele etape, vor deveni cursuri efective de iniţiere şi perfecţionare continuă atât în şcoala de vară de la Mănăstirea Pătrângeni, cât şi în cadrul programelor de tip alert care se vor desfăşura în atelierul "Luca".

În aceeaşi zi s-a lansat şi catalogul taberei de artă sacră de anul trecut. Cataloagele taberei vor face obiectul lansării primei reviste a centrului, intitulată "Generaţia Luca" şi care va avea ca scop reconstituirea şi revigorarea artei sacre contemporane.

La tabăra din acest an au participat 12 studenţi din Cluj-Napoca şi Oradea şi patru elevi, care au realizat peste 30 de tablouri şi icoane.

Ideea organizării acestei tabere s-a născut în urmă cu şase ani, când la Alba Iulia a avut loc vernisajul unei expoziţii itinerante, intitulată "Altarul luminii". Atunci, Mănăstirea Pătrângeni a fost aleasă ca spaţiu de lucru şi de expoziţie. Lucrările realizate în toţi aceşti cinci ani se păstrează în muzeul mănăstirii şi la un muzeu al Centrului de Creaţie şi Cercetare Continuă "Sfântul Evanghelist Luca" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

"Degetul lui Dumnezeu"

În acest an se împlinesc 100 de ani de la zidirea bisericii vechi a mănăstirii, şi tema taberei a fost legată şi de acest moment. În cadrul acestei tabere, tinerii artiştii au încercat o incursiune de mărturii istorice, redate în imagini, a ceea ce a însemnat prima urmă a Mănăstirii Pătrângeni. Este vorba de Mănăstirea Bulzului, unde Sfântul Sofronie de la Cioara şi fraţii lui mărturisitori şi cuvioşi Efrem şi Teodosie au fost închişi pentru apărarea dreptei credinţe. Din acea mănăstire nu a mai rămas decât o stâncă mare albă, numită de localnici "Degetul lui Dumnezeu", cu două peşteri. Această stâncă a fost surprinsă pe pânză de participanţii la tabăra din acest an. În plus, tinerii artişti au realizat mai multe icoane cu sfinţi şi tablouri cu chipul părintelui Arsenie Boca, un iubitor al artei sacre.