Tabăra Nemțișor - de 15 ani împreună într-o poveste fără sfârșit
Ediția a 15-a de anul acesta a taberei a invitat tinerii să mediteze la tema: „Patima - căutarea infinitului în lucruri finite”. Peste 500 de tineri, împreună cu preoții moderatori și voluntarii au însuflețit „Poiana Prieteniei” în aceste zile de vară, 22-25 iulie.
Programul taberei a cuprins activități diverse: sesiuni de dialog, moderate de preoți, campionate sportive, momente de dans, vizionare de film, drumeție, participarea la slujbe și la masa împreună, parada steagurilor, toate acestea din dorința de a-i așeza pe tineri mai aproape de Dumnezeu, de propriul sine, dar și unii de ceilalți.
Cuvântul introductiv al acestei ediții, rostit de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord, i-a invitat pe toți cei prezenți la introspecții adânci în legătură cu experiența adevăratei bucurii și asupra modului în care societatea contemporană cosmetizează bucuriile ieftine pe care apoi le vinde scump amatorilor.
Alte două momente în care tinerii au putut descoperi care sunt coordonatele unei abordări mai profunde a vieții au fost: conferința tematică a taberei, susținută de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și dialogul cu părintele arhim. Nicodim Petre.
Prin specificul său, Tabăra Nemțișor este un spațiu al multor provocări care ne scot din starea de comoditate și ne așază față în față cu gândurile noastre, poate adesea de răzvrătire și nemulțumire, cu patimile sufletului nostru, precum judecata, mânia, neascultarea, mândria și altele, care stau cu îndârjire în calea bucuriei curate și a comuniunii cu cei de aproape ai noștri, dar mai ales în calea unei raportări corecte și sănătoase la Dumnezeu.
Conferințele și dialogurile au încercat să răspundă căutărilor și frământărilor tinerilor, să le deslușească mecanismele prin care o dependență pune stăpânire pe om. S-au încercat răspunsuri la întrebarea: Cum să ne păstrăm integritatea într-o lume fragmentată, foarte diversă în oferte, o lume care se contrazice în sine însăși.
Încredințați fiind că „Liturghia este Împărăția lui Dumnezeu deja venită pe pământ”, tinerii au participat în toate cele patru zile ale taberei la Sfintele Liturghii, mulți dintre ei înfrumusețându-și sufletul prin primirea Sfintei Împărtășanii. Amintim și faptul că pe toată durata taberei, în paraclisul din poiană, atât voluntarii, cât și participanții au citit la Psaltire.
Spre finalul întânirii au avut loc spectacolul de talente al tinerilor participanți și voluntari și focul de tabără, precedate de un moment artistic susținut de grupul „Fetele din Botoșani”.