Teolog erudit şi un păstor blând, Preotul Ilie Chişcari (1983-2014)

Data: 23 Octombrie 2014

Am aflat cu mare tristeţe de trecerea neaşteptată din această viaţă, în di­mi­neaţa zilei de duminică, 19 octombrie 2014, pe când mergea să slujească Sfânta Liturghie, a tânărului teolog şi preot Ilie Chişcari, în vârstă de numai 31 de ani, părinte coslujitor la Pa­rohia Dudu 2 din localitatea Chiajna.

Preacucernicul Preot Ilie Chişcari s-a născut la 18 iulie 1983 în satul Sfântul Ilie (comuna Şcheia, jud. Suceava), făcând parte dintr-o familie care a dat neamului nostru mulţi preoţi vrednici. A fost botezat în credinţa ortodoxă în biserica parohială din sat, care poartă hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ctitorie a Sfân­tului Voievod Ştefan cel Mare.

A urmat cursurile Semi­na­rului Teologic Sfântul Gheorghe din Botoşani (1998-2003), apoi, între anii 2003 şi 2007, cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucu­reşti, pe care le-a continuat prin cursurile postuniversitare de masterat la specializarea Exe­geză şi Ermineutică (2007-2009), remarcându-se ca un student silitor şi devotat Bisericii Ortodoxe.

Încă din timpul studiilor universitare, tânărul Ilie Chişcari a arătat o înclinare deosebită că­tre studiu. Astfel, ca tânăr student a câştigat Concursul de Patrologie Preot Profesor Ioan G. Coman, ediţia 2004-2005, cu un studiu dedicat teologiei Sfân­tului Grigore al Nissei, publicat în Anuarul Facultăţii de Teo­logie Ortodoxă din Bucureşti.

Demonstrând o capacitate mare de cercetare în domeniul teologiei biblice, în anul 2013 a obţinut titlul de doctor în teologie din partea Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Facul­tatea de Teologie Ortodoxă Sfân­tul Andrei Şaguna, cu teza intitulată Taina Fiului Omului. Studiu exegetic-teologic al prevestirilor Patimilor şi Învierii în Evangheliile sinoptice, sub în­dru­marea ştiinţifică a pr. prof. dr. Vasile Mihoc. În paralel cu studiile din ţară, teologul Ilie Chişcari şi-a desăvârşit formarea biblică urmând cursuri aprofundate de master la Fa­cul­tatea de Ştiinţe Biblice şi Ar­heo­logice, Studium Biblicum Fran­cis­canum, din cadrul secţiei din Ierusalim a Universităţii ponti­ficale Antonianum (2009-2014).

În ziua de 21 august 2011, s-a căsătorit cu tânăra Ema­nuela Jugănaru (fiică de preot), iar în anul 2013, la 21 august, s-a născut fiica lor Irina, semn al binecuvântării de către Dum­ne­zeu pentru familia nou întemeiată.

Tată şi soţ devotat, Preotul Ilie Chişcari a fost binecuvântat de Dumnezeu cu bucuria aştep­tării celui de-al doilea copil.

Întreaga sa educaţie teologică şi-a dedicat-o slujirii Bisericii, îndeosebi prin activitatea sa în domeniul teologiei biblice. Deşi tânăr, teologul Ilie Chişcari s-a remarcat ca un bun biblist, fiind un fin cunoscător al limbilor clasice: greacă biblică, latină, e­braică biblică, aramaică biblică, aramaică targumică, dar şi al celor moderne: engleză, italiană şi franceză, la nivel avansat, instrumente de studiu pe care le-a pus cu multă pricepere în slujba Bisericii. În perioada 2007-2008, a fost asistent de cercetare în cadrul Centrului de Studii Interreligioase şi Interdiscipli­nare din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, iar între anii 2008 şi 2011 a fost corespondent oficial la Ierusalim al Centrului de Presă Basilica şi al revistelor teologice ale Patriar­hiei Române.

Începând din februarie 2013, teologul Ilie Chişcari a ocupat un post de redactor în cadrul Depar­tamentului de Carte Teo­logică al Editurilor Patriarhiei Ro­mâne. A fost secretarul comi­siei pentru editarea Dicţionarului Biblic Ortodox, revitalizând acest proiect printr-o implicare deosebită. Totodată, prezenţa Părintelui Ilie Chişcari în rândul ostenitorilor Editurilor Pa­triar­hiei Române a fost un ­exemplu de profesionalism, dă­ruire, colegialitate şi pregătire teo­logică exemplare, remarcându-se prin dorinţa de a ajuta ne­condiţionat şi de a se dărui mereu.

Deşi se afla la o vârstă tâ­nără, Ilie Chişcari s-a remarcat ca un om de carte şi un teolog promiţător. Până la 30 de ani a publicat mai multe lucrări şi studii ştiinţifice de mare valoare, fiecare în parte demonstrând un caracter ştiinţific şi academic de excepţie, fiind apreciat de în­treaga comunitate de cerce­tători biblişti ortodocşi din România.

De asemenea, a participat la mai multe congrese, seminarii şi simpozioane internaţionale şi naţionale pe teme teologice, îndeosebi din domeniul teologiei biblice, reprezentând cu demnitate şi competenţă teologia bibli­că românească. Din anul 2010, a fost membru al Asociaţiei de Filo­logie şi Hermeneutică Bibli­că din România.

Răspunzând chemării lui Dumnezeu, teologul Ilie Chişcari a fost hirotonit diacon în data de 23 martie 2014 de către Preasfin­ţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În data de 25 martie 2014, de Praznicul Bunei Vestiri, noi l-am hirotonit preot în Catedrala Patriarhală pe seama Parohiei Dudu 2 din localitatea Chiajna.

Teolog erudit şi om harnic, Preotul Ilie Chişcari s-a implicat în viaţa comunităţii parohiale, contribuind la finalizarea pre­gătirii locaşului de cult pentru sfinţirea acestuia, care a avut loc în data de 7 septembrie 2014, când i-am conferit tânărului Preot Ilie Chişcari Diploma omagială Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Atunci când viaţa unui tânăr preot este curmată atât de neaşteptat printr-un grav accident de circulaţie, trebuie să ne întărim în credinţă şi să sporim în rugăciune. Comunitatea în­du­rerată a creştinilor din parohia în care a slujit, toţi profesorii şi colaboratorii care l-au cunoscut şi apreciat de-a lungul anilor de studii dau mărturie astăzi, prin gândul lor de rugăciune, pentru modul în care acest tânăr, vrednic teolog şi preot, L-a slujit pe Hristos şi Biserica Sa, la un nivel academic şi inte­lectual de excepţie.

Condoleanţele noastre se în­dreaptă către familia Părintelui, îndeosebi către tânăra lui soţie, Emanuela, preoteasă şi mamă, transmiţându-i gândul Nostru părintesc de mângâiere, compasiune şi întărire în faţa unei suferinţe atât de cumplite. Atât pentru ea, cât şi pentru ­fiica ei Irina, având în cuget şi gândul la pruncul care se va naşte, ne rugăm Preasfintei Treimi să le dăruiască har şi putere ca să biruiască durerea copleşitoare de acum.

În aceste momente de vremelnică despărţire de Preotul Ilie Chişcari, întru aşteptarea În­vierii de obşte, suntem alături de familia îndurerată, de pă­rinţii săi, preotul Ştefan şi preo­teasa Saveta, de toate rudele, de cei cunoscuţi şi apropiaţi Părintelui Ilie, precum şi de întreaga comunitate a credincioşilor Pa­rohiei Dudu 2, la care se adaugă toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat, precum şi toţi cei care sunt astăzi marcaţi de vestea dureroasă a morţii unui vrednic preot atât de tânăr. Ne rugăm lui Dumnezeu pentru întărirea şi mângâierea lor. Iar pentru sufletul Părintelui Ilie ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Arhie­reul Veşnic, să-l aşeze în ceata sfinţilor Săi slujitori, încunu­nându-l cu pace şi iubire, în lumina Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj de condoleanţe transmis la slujba de înmormântare a Preacucernicului Preot Ilie Chiş­cari, preot coslujitor la Pa­ro­hia Dudu 2, 23 octombrie 2014.