„Tradiții românești în duhul Bisericii strămoșești” în parohia suceveană Moara
Duminica a 10-a după Rusalii, numită și Duminica Vindecării lunaticului, 21 august 2022, a fost sărbătorită în mod deosebit în comuna suceveană Moara. Activitatea pastoral-misionară „Tradiții românești în duhul Bisericii strămoșești” a adus împreună în rugăciune numeroși credincioși, în mijlocul cărora s-a aflat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a fost întâmpinat cu pâine și sare, potrivit obiceiului, și mai apoi, înconjurat de tineri îmbrăcați în costum popular specific zonei, purtând tricolorul în mâini, a fost condus la Altarul de vară special amenajat pentru a săvârși Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor au făcut parte și pr. Constantin Oprea, consilier în cadrul Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Filaret Ruscan, consilier al Sectorului misiune pastorală și actualitate creștină, precum și pr. Minu Mititelu, protoiereu al Protopopiatului Suceava II.
După citirea pasajului evanghelic în care este prezentată minunea săvârșită de Însuși Mântuitorul Iisus asupra lunaticului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care le-a vorbit credincioșilor despre importanța manifestării recunoștinței pentru toate binecuvântările revărsate de Dumnezeu. Pr. consilier Constantin Oprea a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu ocazia Duminicii migranțior români.
La finalul slujbei, ierarhul i-a înmânat primarului comunei Moara, Ferdinand-Eduard Dzinischi, distincția Ordinul „Mușatinii”. Totodată, Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost oferit slujitorilor sfintelor altare ale parohiilor comunei. Distincții de vrednicie au fost oferite și altor binefăcători și susținători ai lucrării Bisericii. Ca mulțumire pentru binecuvântarea arhierească, ierarhul a primit din partea Consiliului local o icoană cu chipul Maicii Domnului.
În continuare, soborul slujitor, condus de Preasfinţitul Părinte Damaschin, a săvârșit slujba de mulţumire şi binecuvântare pentru familiile care au împlinit 50 de ani de împreună-vieţuire. A urmat sfințirea troiței ridicate în semn de omagiu pentru memoria și veșnica pomenire a dascălilor, ctitorilor și eroilor comunei Moara.
Evenimentul „Tradiții românești în duhul Bisericii strămoșești” a continuat cu o rugăciune de binecuvântare pentru meșteșugarii și gospodarii de pe aceste meleaguri, dar și cu o serie de manifestări cultural-artistice, menite să sporească bucuria celor prezenți la această zi de sărbătoare.