Un nou centru misionar la Sângeorz-Băi

Un articol de: Oana Rusu - 09 Iulie 2015

Centrul misionar pentru tineret îIoan Bunea” de la Sângeorz-Băi, Bis­tri­ța-Năsăud, din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a fost inaugurat marți, 7 iulie. Clădirea centrului cuprinde 70 de locuri de cazare, o bibliotecă, o sală multifunc­țională, săli de mese și cabinet medical, spații de recreere, terenuri de sport.

Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Prea­sfin­țitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ma­ra­mureșului și Sălajului, înconjurați de preoți și diaconi. La eveniment au mai participat Preasfințitul Părinte Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, oficia­li­tăți centrale, județene și locale, preoți și consilieri din cadrul Centrului eparhial, precum și nume­roși preoți din întreaga eparhie.

La finalul slujbei de sfințire, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oferit distincții celor care au sprijinit realizarea acestui mare proiect al arhiepiscopiei, între aceștia remarcându-se părintele Teodor Mudure Iacob, coordonatorul proiectului și inspector pentru tineret pe județul Bistrița-Năsăud, protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu, Sorin Câlea, consilier economic în cadrul eparhiei, Emil Radu Moldovan, pre­­ședintele Consiliului Ju­de­țean Bistrița Năsăud. O con­tribuiție însemnată la realizarea acestui proiect au avut-o nu­meroși credincioși și preoți din întreaga eparhie.

IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit o cuvântare intitulată îMărturisitor pentru cauza catehizării tineretului”, în care a amintit crâmpeie din viața regretatului părinte profesor Ioan Bunea, care a fost întemnițat, în vremea comunismului, alături de pr. prof. Liviu Galaction Munteanu, pentru că a alcătuit un program de catehizare destinat tinerilor. Pr. prof. Liviu Galaction Munteanu a murit în închisoare, iar pr. prof. Ioan Bunea a ieșit din tem­niță în 1964, cu sănătatea zdruncinată. îSe demonstra încă o dată perfidia ideologică a sistemului care pe de o parte clama libertatea religioasă, iar pe de altă parte restrângea la maximum drepturile oamenilor de a-și educa copiii după propriile lor convingeri. Oamenii aceștia care au suferit pentru o cauză merită toată pre­țuirea și cinstirea noastră. Acesta este motivul pentru care ne-am hotărât ca <Centrul pentru tineret> din Sângeorz-Băi să poarte numele <Ioan Bunea>. Peste ani, considerăm că acest lucru va constitui o mică re­pa­ra­ție morală pentru un om mare”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Cu această ocazie a avut loc și inaugurarea Bibliotecii „Sfântul Ioan Iacob”, care funcționează în cadrul centrului ca filială a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița. Inaugurarea bibliotecii a fost marcată prin lansarea unui volum dedicat memoriei părintelui Ioan Bunea.

Piatra de temelie a centrului fost pusă de IPS Mitropolit Andrei, pe 26 aprilie 2012, iar lucrările de construcție au început în noiembrie 2012. Prin con­tribuția Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, prin purtarea de grijă a ierarhului și prin implicarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, construcția complexului s-a realizat în mai puțin de trei ani, a spus părintele Teodor Mudure Iacob, cel care a coordonat acest proiect.

Ansamblul cuprinde două corpuri unite printr-o pasarelă la al doilea nivel. În corpul A se află zona de primire, bucătărie cu spații anexe, depozite, sală de mese și circulații verticale, iar în corpul B se află o sală multifunc­țio­nală, birou, cabinet medical și spații anexe. În cadrul centrului funcționează și Biblioteca „Sfântul Ioan Iacob”, filială a Bibliotecii Județene îGeorge Coșbuc”.

Mansardele sunt constituite exclusiv din locuri de cazare, cu câte 2-4 paturi în cameră, cu grupuri sanitare proprii, însumând 70 locuri de cazare.

Spațiul de joacă și recreere are acces la teren sintetic de sport, curtea fiind dotată cu leagăne, bănci de relaxare, alei pentru plimbare și cu deschidere către pădure, în eventualitatea organizării de drumeții.

îScopul acestui centru este de a oferi tinerilor și copiilor un climat corespunzător în vederea desfășurării de activități nonformale care să permită o perpetuare a educației spirituale. De asemenea, prin organizarea de tabere, școli de vară, confe­rințe, sesiuni de comunicări și acțiuni de socializare în acest spațiu, se urmărește o reconfigurare a intereselor tinerilor prin rela­țio­narea cu alți tineri într-un mediu care îmbină jocul, comunicarea, învățarea și spiritualitatea”, a spus pr. Teodor Mudure Iacob, coordonatorul centrului.

De asemenea, fiind sub egida misiunii creştine, acest centru va încerca să se raporteze și la aspectul filantropic, prin oferirea unei mese calde tinerilor nevoiași din localitate. îÎmbinând diverse tipuri de activități practice, comunicare, jocuri și prezentări, centrul multifunc­țional va reprezenta un nucleu de formare și colaborare între tineri, ținta fiind aceea de a consolida edu­cația spirituală și de a încuraja voluntariatul ca model al creș­tinismului. În plus, există posibilitatea închirierii și altor asociații sau ONG-uri în vederea derulării de activități specifice”, a mai spus pr. Teodor Mudure Iacob.

Programul festiv s-a încheiat cu un spectacol oferit de copiii care se află în acest moment în tabără în centrul de la Sângeorz-Băi.