Un parteneriat spre folos duhovnicesc

Un articol de: Ioan Bușagă - 20 Martie 2013

Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad au încheiat un protocol de colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului prin care se vor desfăşura în acest an mai multe evenimente ştiinţifice, culturale, sociale şi educative. Organizatorii îşi doresc ca toate aceste evenimente să îşi lase amprenta în conştiinţa comunităţii arădene şi să fie spre folos duhovnicesc. 

La Arad, administraţia, cultura şi spiritualitatea au dat mâna pentru a însănătoşi moral sufletul arădenilor. În acest an, cele trei instituţii amintite vor organiza mai multe programe, proiecte, evenimente şi manifestări culturale, fiindcă, precizează Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, „azi asistăm la un grav proces de separare a vieţii socio-culturale de viaţa spirituală, care alimentează o gravă criză a adevărului, iar orice cultură are nevoie să fie transformată de valorile Evangheliei în lumina tainei pascale“. 
 
Un prim program, care se desfăşoară din luna noiembrie a anului trecut, este „Filantropia, calea noastră spre Împărăţie“, destinat familiilor defavorizate din judeţul Arad. Celelalte evenimente privesc însănătoşirea duhovnicească a credincioşilor arădeni. Între acestea sunt: „Dialogul de seară“ - proiect inaugurat în august 2012 care vizează proiecţii de filme cu tematică creştină, urmate de dezbateri; Festivalul internaţional de artă sacră „Filocalia“, valenţe ale ethosului ortodox reflectate în icoană, imnografie, muzică şi poezie religioasă, eveniment care va avea loc în perioada 17-26 mai; tabăra social-educativă pentru elevi „Biserica este o îmbrăţişare“, de la staţiunea Moneasa, jud. Arad, din perioada 8-13 iulie, la care vor participa copii din familii defavorizate; tabăra studenţească „Hristos în mijlocul nostru“, de la staţiunea Căsoaia, jud. Arad, din perioada 15-21 iulie; Festivalul internaţional de film creştin, din perioada 5-9 septembrie, care va constitui un prilej de întâlnire dintre Sfânta Scriptură şi cultură, dintre teologie şi cinematografie; „Hristos în cetate“ - meditaţii teologice şi sociale privind condiţia omului contemporan, iar dintre invitaţii acestor conferinţe se remarcă pr. prof. univ. dr. Jean Claude Larchet, de la Universitatea din Strasbourg, pr. univ. dr. Hrisostom Stamoulis, decanul Facultăţii de Teologie din Tesalonic, şi prof. univ. dr. Bradley Nassif, de la Universitatea „North Park“ din Chicago. Nu în ultimul rând, în lunile iulie şi august, va avea loc „Caravana artelor“, un proiect sub formă itinerantă în oraşele ce au dobândit statutul de „cetate culturală arădeană“, ce va cuprinde vernisaje de icoane, concerte de muzică bisericească şi alte manifestări artistice populare româneşti. „Personal nu cred că există în lume o altă forţă care să imprime culturii proprietăţi de însănătoşire a societăţii mai mare ca aceea a Bisericii. Biserica salvează atât sufletul, cât şi cultura. Restituindu-i locul său raţiunii, luminată de credinţă şi recunoscându-L pe Hristos drept cheia de boltă a vieţii omului, dialogul culturii cu credinţa va şti să întărească identitatea creştină, ajutând persoanele şi comunităţile noastre să-şi regăsească raţiunea de a fi în Hristos, adevărata şi singura raţiune a existenţei“, a mai precizat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. 
 
Coordonatorii proiectelor sunt Ana Maria Dragoş, director al Centrului Cultural Judeţean Arad, şi arhimandritul dr. Teofan Mada, inspector la Centrul eparhial Arad.